Foto: LETA

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" desmit gados pārvades sistēmas attīstībā plāno investēt 400,8 miljonus eiro, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātais uzņēmuma attīstības plāns.

Baltijas sinhronizācijas projekta pirmajai un otrajai fāzei desmit gadu periodā atvēlēts finansējums 171,29 miljonu eiro apmērā.

Tostarp 77 miljonus eiro "Augstsprieguma tīkls" plāno ieguldīt Tartu-Valmieras 330 kilovoltu (kV) starpsavienojuma caurlaides spējas palielināšanā Latvijas daļā, Tsirgulinas-Valmieras 330kV starpsavienojuma caurlaides spējas palielināšanā Latvijas daļā, kā arī sistēmas sinhronizācijas un inerces iekārtu iegādē un uzstādīšanā.

Vēl 100,5 miljonus eiro plānots ieguldīt sistēmas sinhronizācijas un inerces iekārtu iegādē un uzstādīšanā, elektroenerģijas komercuzskaites, dispečervadības sistēmu un pretavārijas automātiku modernizācijā.

Savukārt pārējā finansējuma daļa, ko paredzēts ieguldīt desmit gadu periodā, ir 229,51 miljoni eiro. Tai skaitā 80,37 miljonus plānots investēt apakšstacijās, 30,64 miljonus eiro - autotransformatoru un transformatoru nomaiņā, 83,7 miljonus eiro - gaisvadu līnijās, bet vēl 34,8 miljonus eiro - pārējos pasākumos.

Jau vēstīts, ka "Augstsprieguma tīkla" apgrozījums pērn bija 147,348 miljoni eiro, kas ir par 20,2% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 41,5% un bija 9,999 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!