Foto: Reuters/Scanpix/LETA

2020. gada augustā, salīdzinot ar 2019. gada augustu, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoma kritums bija arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 11,7%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kāpums par 1,8%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 3%.

Augustā apstrādes rūpniecības produkcijas ražošanas apjoma samazinājumu ietekmēja uzņēmumu sadarbības partneru un darbinieku atvaļinājumu laiks (šī gada jūlijā, augustā), kad uz laiku tika apstādināts ražošanas process rūpnīcās, un tā atsākšana noritēja lēnāk nekā pirms gada. Vislielākais produkcijas izlaides kritums, ko pēc uzņēmumu sniegtās informācijas ietekmēja atvaļinājumu laiks, bija tādās nozarēs kā automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 27,4%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 12,2%, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 8,2% un apģērbu ražošanā – par 3,3%. Nozīmīgs ražošanas apjoma kritums bija farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā. Iepriekš minētajās nozarēs šī gada augustā būtiski samazinājās saražotās produkcijas realizācijas apjoms ārējos tirgos. Produkcijas apjoma samazinājums bija arī iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā (attiecīgi par 18,1% un 0,8%).

Savukārt ražošanas apjoma pieaugums bija pēc īpatsvara lielākajā nozarē – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 6,9%, kā arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 7,6% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2020. gada augustā, salīdzinot ar 2020. gada jūliju, apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,7%. Ražošanas apjoma kritums bija arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,3%, bet kāpums – elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 8,4%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide saruka par 0,4%.

2020. gada augustā, salīdzinot ar 2019. gada augustu, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 0,1%. Apgrozījums eksportā pieauga par 1,6% (tai skaitā eirozonā – par 1,5%, ārpus eirozonas – par 1,7%), savukārt vietējā tirgū samazinājās par 2,5%.

2020. gada augustā, salīdzinot ar 2020. gada jūliju, kopējais apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 0,5%. Apgrozījuma kritums bija eksportā par 0,8% (tai skaitā eirozonā – par 1%, ārpus eirozonas – par 0,7%), bet vietējā tirgū – kāpums par 0,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!