Foto: Reuters/Scanpix/LETA
2019.gadā autoratlīdzības saņēma 33 200 personu, tostarp kultūras, sporta, būvniecības, pārtikas un mēbeļu ražošanas jomās, informēja Finanšu ministrijā (FM).

FM norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzē ir informācija par autoratlīdzību izmaksātāju pēc NACE koda jeb darbības jomas, tomēr nav iespējams noteikt, par kāda veida autordarbu atlīdzība ir maksāta.

No FM apkoptajiem datiem izriet, ka 2019.gadā kopējais autoratlīdzību saņēmēju skaits bija 33 200.

Visvairāk - 7416 cilvēkiem - autoratlīdzības tika izmaksātas izglītības jomā. 5196 cilvēki autoratlīdzības saņēma valsts pārvaldē un aizsardzībā, kā arī obligātā sociālā apdrošināšanas jomā. 4841 persona autoratlīdzību saņēma sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbības jomā.

4794 personas saņēma autoratlīdzības radošajās, mākslinieciskās un izklaides darbības jomās. 4579 saņēma autoratlīdzības reklāmas jomā, 4024 saņēma autoratlīdzības izdevējdarbības nozarē, bet 2860 personas saņēma autoratlīdzības kino jomā.

Sporta un izklaides jomā autoratlīdzības izmaksātas 1704 personām. Informācijas pakalpojumu jomā autoratlīdzības tika izmaksātas 1621 personai, radio un televīzijas nozarēs - 1143 personām, bibliotēku, arhīvu, muzeju un citu kultūras iestāžu jomā - 809 personām.

Ēdināšanas jomā autoratlīdzības tika izmaksātas 518 personām, arhitektūras jomā - 472 personām, veselības aizsardzības jomā autoratlīdzības tika izmaksātas 398 personām, bet operācijās ar nekustamo īpašumu autoratlīdzības saņēma 381 persona.

Juridisko un grāmatvedības pakalpojumu jomā autoratlīdzības maksātas 221 personai, tūrisma jomā - 213 personai, ēku būvniecībā - 154 personām, poligrāfijas jomā - 123 personām.

Tāpat atsevišķos gadījumos autoratlīdzības maksātas telekomunikāciju, mežsaimniecības, izmitināšanas, apģērbu ražošanas, auto remonta, azartspēļu, atkritumu savākšanas, apsardzes, pārtikas un dzērienu ražošanas, mēbeļu ražošanas un veterināro pakalpojumu jomās.

Ministru kabinets 9.oktobrī apstiprināja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju IIN maksāšanas režīmā. Ministru kabineta ārkārtas sēdē izskatīja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!