Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aviācijas nozare aicina Ministru kabinetu lemt par konsekventu pasažieru pārvadājumu ierobežojumu noteikšanu, nediskriminējot uzraudzītos un kontrolētos pasažieru pārvadātājus.

Ar šo pirmdienu, 7. decembri, ir aizliegti starptautisko pasažieru pārvadājumi uz un no Lietuvas. Valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra aktualizētajiem datiem ir uzdevusi par pienākumu gaisa pārvadātājiem apturēt visus pārvadājumus uz kaimiņvalsti, lai gan lidojumus uz un no Lietuvas 91% pasažieru veica tranzīta nolūkā caur lidostu "Rīga", nešķērsojot Latvijas robežu.

Vienlaikus CAA dati apliecina, ka šādi nosacījumi ir diskriminējoši attiecībā uz uzraudzītajiem un kontrolētajiem starptautisko pasažieru pārvadātājiem. Lai gan pārvadājumi uz un no Lietuvas ir aizliegti, robežkontrole uz sauszemes robežšķērsošanas vietām nav atjaunota. Spēkā esošie noteikumi arī neaizliedz privātpersonu došanos uz Lietuvu ar savu transportu vai privāti organizētajiem pasažieru pārvadājumiem.

CAA dati liecina, ka pagājušajā nedēļā ar privāto transportu Latvijā ieceļojušas vairāk nekā 28 000 personas, kamēr ar uzraudzītajiem un kontrolētajiem pārvadātājiem pa dzelzceļu, jūru un gaisu Latvijā ieceļojušas nedaudz vairāk nekā 7500 personas. Vienlaikus CAA dati liekot secināt, ka daļa ar privāto transportu Latvijā ieceļojušās personas neizpilda tām uzlikto pienākumu aizpildīt elektronisko anketu "Covidpass.lv" par epidemioloģisko prasību ievērošanu.

CAA informē, ka pagājušajā nedēļā ir vērojama strauja elektroniskās anketas aizpilde tieši pēc valdības paziņojuma, ka turpmāk pastiprināti tiks uzraudzītas personas, kas Latvijā ieceļo pa sauszemi. Pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš par vairāk nekā 16% pieaugusi "Covidpass.lv" aizpilde privātā kārtā ieceļojošo personu vidū. Līdz tam ik nedēļu "Covidpass.lv" aizpilde personu vidū, kas ieceļoja Latvijā pa sauszemi, samazinājusies.

Pieņemtais lēmums par pastiprinātu robežšķērsotāju uzraudzību elektroniskās anketas aizpildīšanā ir pareizs lēmums, vērtē CAA. Vienlaikus spēkā esošā kārtība pārvadājumu aizliegšanā nedošot pozitīvu efektu Covid-19 saslimstības izplatības ierobežošanā, jo personas meklēs citus veidus, kā šos ierobežojumus neievērot. "Piemēram, vasaras nogalē tika veikti organizēti tūrisma braucieni no kaimiņvalsts lidostām, kas ir neizsekojamāks un nedrošāks pārvietošanās veids," norāda aģentūra.

CAA prognozē, ka ievesto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits nemazināsies, ja tiek ierobežoti tikai kontrolētie pārvadātāji, bet netiek aizliegta iedzīvotāju pārvietošanās starp valstīm ar privāto transportu vai privāti organizētajiem pasažieru pārvadājumiem.

To, ka privāti organizētie un privātie braucieni ir daudz bīstamāki nekā pārvietošanās ar uzraudzīto nozaru starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem, pierādot arī Covid-19 ievesto saslimšanas gadījumu skaits. Piemēram, laikā no 23. līdz 29. novembrim saskaņā ar operatīvajiem datiem ar aviāciju Latvijā ieceļojušas 4 personas, kam vēlāk konstatēta saslimšana ar Covid-19, bet ar citiem transporta veidiem – 31 persona.

Starptautisko organizāciju pētījumi pierādot, ka slimības pārnese lidostā vai gaisa kuģī ir bijusi vienam no 27 miljoniem pasažieru. Arī Eiropas Aviācijas Drošības aģentūras (EASA) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) kopīgi izstrādātās vadlīnijas nosaka, ka valdībām ir jārisina jautājums par drošības pasākumu ieviešanu atkarībā no valstu saslimstības rādītājiem, nevis aizliedzot pārvadājumus pēc būtības, akcentē CAA. Arī ECDC vienlaikus norādījusi, ka šī brīža epidemioloģiskajā situācijā starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegšana ir nelietderīga.

CAA arī norāda, ka Slimību profilakses un kontroles centrs atzinīgi novērtējis sadarbību ar aviācijas nozari, jo epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā operatīvi iespējams saņemt visu izmeklēšanai nepieciešamo informāciju. Tas ļaujot ātri un efektīvi izsekot visas saslimušās personas kontaktpersonas, kas nav iespējams gadījumos, kad ieceļotāji Latvijā ieradušies ar privātu transportu vai nelegāli organizētajiem pasažieru pārvadātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!