Foto: LETA
AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) akcionāra un padomes locekļa Ivara Strautiņa šonedēļ paustie izteikumi par iespējamo RPK un AS "Valmieras piens" (VP) apvienošanu, apmainoties ar akcijām, pievērsusi konkurences uzrauga uzmanību, trešdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Abi kombināti – VP un RPK - ir vieni no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, kuru kopējie pārstrādes apjomi pērn bija 192,5 tūkstoši tonnu piena jeb 40 % no pērn pārstrādei iepirktā piena apjoma. VP pieder ekspremjera Andra Šķēles ģimenei, bet RPK kontrolē Krievijas miljardieris Andrejs Beshmeļņickis.

Konkurences padomes (KP) pārstāve Inita Kabanova DB norādīja, ka KP sekos līdzi situācijas attīstībai un, tiklīdz būs zināmas precīzākas darījuma detaļas, varēs lemt par turpmāko rīcību. Tomēr, pirms darījums ir noticis, izvērtēt, vai darījumam saskaņā ar Konkurences likumu ir nepieciešama KP atļauja, ir pašu uzņēmumu pienākums, viņa uzsvēra.

Tādējādi, ja KP saņems minēto uzņēmumu ziņojumu par apvienošanos, tas tiks izvērtēts parastajā kārtībā, un iestāde lems par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem, kas novērš apvienošanās negatīvo ietekmi uz konkurenci. Savukārt, ja darījums tiks veikts bez ziņošanas KP un tas atbildīs Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, pēc kuriem nosaka, vai darījumam nepieciešama KP atļauja, padome varēs vērtēt notikušo apvienošanos pēc savas iniciatīvas, skaidroja KP pārstāve.

RPK pārstāve Irēna Bērziņa gan atzina, ka uzņēmējs Ivars Strautiņš publiski dalījies pārdomās par dažādiem konsolidācijas variantiem, par biznesa soļiem, kas būtu jāsper situācijā, kad aug energoresursu un loģistikas izmaksas ikvienam piena pārstrādes uzņēmumam – optimizējot izmaksas, galarezultātā šādi pasākumi samazinātu piena produktu ražošanas izmaksas un ieguvējs būtu patērētājs. Uzņēmējs Beshmeļņickis personīgi nav iecerējis pirkt VP, teica Bērziņa.

Savukārt VP preses pārstāvis Juris Pētersons sacīja, ka VP statuss šobrīd ir bez izmaiņām un plašāki komentāri saistībā ar Strautiņa izteikumiem netikšot sniegti.

Jau iepriekš publiski izskanēja informācija, ka RPK jaunais īpašnieks, iespējams, iegādāsies VP, taču RPK to noliedza.

Strautiņš intervijā "Delovije Vesti" šonedēļ atzina, ka RPK ir interese arī par citiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, lai konsolidētu piena pārstrādes sektoru, kur patlaban darbojas 38 uzņēmumi. RPK gan pagaidām neplānojot iegādāties "Rīgas piensaimnieku", jo tam esot pārāk daudz finansiālu problēmu.

Vaicāts par RPK interesi iegādāties citus piena pārstrādes uzņēmumus Latvijā, Strautiņš atzina, ka interese esot. Runājot par RPK un VP, Strautiņš sacīja, ka nav pareizi tas, ka RPK un VP ražo līdzīgus produktus un abi uzņēmumi viens otru dublē produkcijas sortimenta ziņā. "Abu šo uzņēmumu sinerģija būtu veiksmīga, ja mēs izstrādātu kopīgu attīstības programmu," sacīja Strautiņš.

Finanšu investors no Krievijas Beshmeļņickis bijis Krievijas lielākā piena pārstrādes uzņēmuma "Unimilk" ģenerāldirektors un līdzīpašnieks. Pērn "Unimilk" apvienojās ar Francijas kompāniju "Danone" un Bezhmeļņickis turpina darbu apvienotajā kompānijā "Danone-Unimilk" par direktoru padomes priekšsēdētāju. RPK pēc investora piesaistes veic uzņēmuma modernizāciju. Uzņēmums paredz jaudas teju dubultot, lai audzētu eksportu un aktīvāk mēģinātu iekarot Krievijas tirgu.

Uzņēmuma pamatkapitāls jau palielināts par 11 miljoniem latu, un investīciju rezultātā veiktais jaudu palielinājums būšot jūtams jau nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!