Foto: DELFI
Saldumu ražotājam "Laima" par formālu pārkāpumu piemērots sods – dabas resursu nodoklis aprēķināts desmitkāršā apmērā, otrdien vēstī laikraksts "Dienas Bizness".

Uzņēmumam sods piemērots par pagājušā gada pēdējo ceturksni un šā gada pirmo ceturksni un pieaudzis no 1300 latiem līdz 13 tūkstošiem latu, laikrakstam pastāstījis "Laimas" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis. Soda iemesls – uzņēmums par pāris dienām nokavējis iesnieguma iesniegšanu par B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas pagarināšanu.

Uzņēmuma vadība uzskata, ka dabas resursu nodokļa aprēķināšana desmitkāršā apmērā ir nekorekta, jo "Laima" līdz šim ieguldījusi nozīmīgas investīcijas vides aizsardzības procesu uzlabošanā - šogad kopējie ieguldījumi sasniegs ap četriem miljoniem eiro, tostarp energoefektivitātes uzlabošanā. Turklāt no dabas resursu izmantošanas viedokļa savā darbībā kompānija nekādas izmaiņas nav ieviesusi un neplānoja ieviest, līdz ar to nekāds apdraudējums apkārtējai videi nebija radīts.

"Dienas bizness" raksta, ka, lai nodrošinātu ražošanas procesu, tā neatņemama sastāvdaļa ir vides aizsardzību regulējošo normatīvo aktu ievērošana, tostarp licences saņemšana dabas resursu izmantošanai un piesārņojošo darbību veikšanai. Jau 2006. gada 17. novembrī "Laima" saldumu ražotnei Rīgā, Miera ielā, izsniedza B kategorijas piesārņojošas darbības atļauju, kas bija derīga piecus gadus – līdz 2011.gada 16.novembrim. Saskaņā ar likumu – ja veicamajā B kategorijas atļaujas darbībā netiek plānotas izmaiņas, operatoram jeb "Laima" ir pienākums vismaz 30 dienas pirms atļaujas termiņa beigām iesniegt reģionālajai vides pārvaldei iesniegumu, kurā tas pieprasa jaunas atļaujas izsniegšanu, norādot, ka netiek plānotas darbības izmaiņas.

"Laima" Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālajā pārvaldē iesniedza lūgumu jaunas B kategorijas atļaujas izsniegšanai, uz ko pārvalde 23.novembrī sniedza atteikumu saistībā ar to, ka "Laima" nav ievērojusi likumā noteiktos termiņus un norādījumu par nepieciešamību iesniegt jaunu iesniegumu B kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas saņemšanai. Tā rezultātā šādas nenokārtotas formalitātes dēļ "Laima", kas dabas resursu izmantošanas un piesārņojošo darbību veikšanas ietvaros savā ražošanā nebija veikusi nekādas izmaiņas, bija spiesta uzsākt B kategorijas atļaujas saņemšanas procesu kā jauns licences saņēmējs, kas licences saņemšanas termiņu būtiski pagarināja, laikrakstam skaidroja "Laima" vadītājs.

Atbildīgās Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās pārvaldes speciālistu viedokli par notikušo "Dienas biznesam" neizdevās iegūt. Savukārt Valsts Vides dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Laura Rozenberga atzina, ka ne viens vien uzņēmējs aizmirst par attiecīgās licences beigu termiņu. Tomēr Rozenberga atturējās no detalizētiem komentāriem "Laimas" lietā, sakot, ka vēl jāiepazīstas ar konkrēto gadījumu.

"Laimas" vadība gatavojas tuvākajās dienās nosūtīt vēstuli vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP), Valsts vides dienesta un Lielrīgas reģionālā vides dienesta vadībai, aicinot uz tikšanos un lūdzot situācijas risinājumu, lai turpmāk neveidotos šādi ekonomiski nepamatoti maksājumi. Gulbis arī uzskata, ka šīm iestādēm jāatbalsta vietējo ražotāju attīstības centieni, samazinot formāli birokrātiskos šķēršļus.

"Laima" ir lielākais šokolādes un saldumu ražotājs Latvijā un produkciju eksportē uz 27 pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!