Foto: F64
Trešdaļai Latvijas zemnieku pašlaik nav Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstošu kūtsmēslu krātuvju, pirmdien vēsta laikraksts "Dienas bizness".

Jau nākamā gada beigās noslēgsies kopš 2004.gada noteiktais pārejas periods ES prasībām atbilstošu kūtsmēslu krātuvju izveidošanai un ieviešanai. Zemkopības ministrijas (ZM) dati liecina, ka patlaban apmēram 70% zemnieku ir izveidojuši prasībām atbilstošas mēslu krātuves, vēsta "Dienas biezness".

Tomēr lauksaimnieki uzskata, ka Latvijā tomēr ir mazāk Eiropas normām atbilstošu krātuvju kūtsmēslu glabāšanai, tās ieviest traucējis galvenokārt finanšu trūkums. Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijas priekšsēdētāja Aija Balode laikrakstam lēsusi, ka vienas šādas krātuves izveide saimniecībai varētu izmaksāt 50 tūkstošus latu.

Pēc viņas domām, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) būtu vajadzējis lūgt Eiropas Komisiju pagarināt pārejas periodu, lai arī pēc 2014.gada 1.janvāra lauksaimniekiem dotu iespēju uzbūvēt atbilstošas kūtsmēslu krātuves.

Jau vēstīts, ka Valsts vides dienests (VVD) arī pagājušajā nedēļā atklāja apjomīgu nelegālu šķidro kūtsmēslu glabāšanas vietuDienesta inspektori konstatējuši, ka šajā vietā zemē nolieti vairāk nekā 150 kubikmetri šķidro kūtsmēslu. Piesārņojums ir izplatījies arī pārpurvotā vietā mežā aptuveni 0,1 hektāra platībā, kā arī pa meliorācijas grāvi aptuveni 700 metru garumā ieplūduši strautā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!