Foto: LETA

Azartspēļu nozare, vēršoties Satversmes tiesā, ir panākusi tai labvēlīgu lēmumu saistībā ar uzlikto ierobežojumu interneta vidē pirmās ārkārtējās situācijas laikā. Nozares asociācija vērtē, ka potenciālie zaudējumi ir lēšami septiņu ciparu skaitļos. Tāpat Satversmes tiesā ir vērsies "Apgāds Zvaigzne ABC" saistībā ar ierobežojumiem, kas attiecas uz grāmatniecības nozari klātienes tirdzniecībā. Iespēju aizstāvēt savas tiesības Satversmes tiesā apsvēra arī skaistumkopšanas nozare. Portāls "Delfi" analizē, kā uzņēmējdarbības jomā Covid-19 izplatības laikā esam nonākuši līdz likumdevēja lēmumiem, saistībā ar kuriem uzņēmējiem taisnība jāmeklē Satversmes tiesā. Diskusiju rosinoši būtu jautājumi, kam par šīm kļūdām būtu jāatbild un par kādiem nodokļu maksātāju līdzekļiem komersantiem būtu sedzamas kompensācijas par valsts nodarītajiem zaudējumiem.

Pagājušā gada martā Saeima pieņēma likumu "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", kura 9. pantu aprīlī Satversmes tiesā apstrīdēja azartspēļu nozares uzņēmumi. Satversmes tiesa pērn 11. decembrī pieņēma spriedumu lietā par ārkārtējās situācijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem azartspēlēm, spriežot, ka ierobežojumi klātienes azartspēlēm bijuši satversmīgi, taču tie, kas noteikti interaktīvajām azartspēlēm, bijuši neatbilstoši valsts pamatdokumentam.

Šā gada janvārī Satversmes tiesā vērsās arī grāmatniecības uzņēmums "Apgāds Zvaigzne ABC" saistībā ar Covid-19 dēļ noteikto grāmatu tirdzniecības aizliegumu klātienē. Par šo jautājumu Satversmes tiesa vēl nav pieņēmusi lēmumu. Tāpat iespēju vērsties Satversmes tiesā izskatīja skaistumkopšanas nozare pirms valdības lēmuma, ka tā noteiktos apstākļos varēs atsākt darboties no 1. marta.

Kas segs zaudējumus?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!