Foto: LETA

Pēc tam, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) apturēja Rīgas attīstības plānu, azartspēļu rīkotāji cer atvērt spēļu zāles Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā.

Azartspēļu uzņēmumi SIA "Admirāļu klubs" un SIA "Alfor" vērsušies Rīgas domē, rosinot no jauna sākt administratīvos procesus saistībā ar 11 azartspēļu zāļu atvēršanu.

Tie ir jau iepriekš sāktie procesi, kas ir tikuši vērtēti tiesā un azartspēļu zāļu darbība šajās vietās nav ļauta. Tās atrodas Cēsu ielā 43, Miera ielā 111, Brīvības ielā 88, Marijas ielā 15, Kuģu ielā 22, Ģertrūdes ielā 81, Kaļķu ielā 24, Tallinas ielā 85, 13.janvāra ielā 2a, Spīķeru ielā 1, Tērbatas ielā 74a.

Uzņēmumi norāda, ka tieši VARAM rīkojums par attīstības plāna apturēšanu ļaujot konstatēt, ka uz iepriekš pieņemtajiem lēmumiem attiecināti tādi saistošie noteikumi, kuri ir tiesību normām neatbilstoši.

Iesniegumos pašvaldībai norādīts, ka laikā, kad pašvaldība izdeva lēmumus, uzņēmumi paļāvās, ka tiks sakārtots tiesiskais regulējums attiecībā uz Rīgas vēsturisko centru.

Ar rīkojumu atceltais jaunais Rīgas teritorijas plānojums neesot spēkā, tādēļ pašlaik esot iedibināta jauna tiesiskā realitāte, kurā uz Rīgas vēsturiskā centra teritoriju tiek attiecināti divi teritorijas plānojumi un vairs nepastāvot tā tiesiskā situācija, kas pastāvēja laikā, kad noteikumi tika izstrādāti un pieņemti.

Proti, Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums paredzot lokālplānojuma izstrādi, un uz Rīgas vēsturiskā centra teritoriju nav attiecināmi citi plānošanas dokumenti, kas noteiktu tiesību normās pamatotu Rīgas vēsturiskajā centrā noteiktu azartspēļu organizēšanas ierobežojumu.

Līdz ar to uzņēmumi lūdz pieņemt un izskatīt iesniegumus par administratīvā procesa sākšanu no jauna un lūdz grozīt lēmumu par atļaujas atcelšanu konkrētajās azartspēļu vietās, ņemot vērā VARAM rīkojuma piemērošanas ietekmi.

Minētie iesniegumi tika izskatīti Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā, bet gala lēmums jāpieņem Rīgas domē.

Uz domes sēdi sagatavoti lēmumprojekti par atteikumu sākt administratīvo procesu no jauna.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Admirāļu klubs" reģistrēts 2009.gadā. Uzņēmums pērn strādājis ar 1,31 miljona eiro apgrozījumu un 7,34 miljonu eiro zaudējumiem.

"Admirāļu klubs" pieder Austrijā reģistrētajai kompānijai "Novomatic" un Latvijas uzņēmumam SIA "Foroms".

Savukārt "Alfor" reģistrēta 2003.gadā. Tā pērn strādājusi ar 11,07 miljonu eiro apgrozījumu un 13 miljonu eiro zaudējumiem.

Arī šis uzņēmums pieder "Novomatic" un "Foroms", bet kā patiesais labuma guvējs norādīts Jānis Zuzāns.

Jau ziņots, ka VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm

Rīgas dome saistībā ar VARAM lēmumu nolēmusi vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!