Latvijas lielākā problēma augsti kvalificēta darbaspēka piesaistē šobrīd ir ārkārtīgi rezervētā attieksme pret ārvalstu kandidātiem, taču uzņēmumu attīstībai šādu speciālistu nepieciešamība kļūst aizvien akūtāka, atzīst aptaujātie personāla kompāniju pārstāvji. Ekonomikas ministrijā atzīst, ka šāda problēma pastāv, un plāno nākotnē īstenot ilgtermiņa pasākumus darba tirgus situācijas uzlabošanai. Tomēr, vai ar tiem pietiks konkurētspējīgu uzņēmumu veidošanai?

Neskatoties uz pandēmiju, daļa uzņēmumu turpina augt un attīstīties, taču tirgū esošais augsti kvalificētu speciālistu un augstākā līmeņa vadītāju skaits nespēj tik straujā tempā sekot līdzi pieprasījumam, lai aizpildītu brīvās vakances. Kā norāda aptaujātie personāla kompāniju pārstāvji, pandēmija šos tempus nav ietekmējusi un pieprasījums turpina palielināties, tādēļ speciālistus aizvien biežāk nākas meklēt ārvalstīs. Tiesa gan, konkurences cīņā ar citām valstīm Latvija nereti zaudē, jo mūsu valsts stratēģija šajā ziņā pieklibo.

Rosība kaimiņvalstīs un citās Eiropas valstīs speciālistu piesaistei ir uzņēmusi apgriezienus, jo ir skaidrs – vinnēs tie, kuri veidos nosacījumus vienkāršai profesionāļu piesaistei. Ko dara citas Eiropas valstis? Kompānijas "BDO Latvia" eksperti apkopojuši dažādus Eiropas valstu īstenotos pasākumus augsti kvalificētu darbinieku piesaistei, un personāla kompāniju pārstāvji atzīst – lai spētu konkurēt ar šīm valstīm, arī Latvijai var šo to aizgūt, lai spētu konkurēt šajā arēnā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!