Foto: PantherMedia/Scanpix
Jo augstāks ir darba meklētāju izglītības līmenis, jo lielāku atalgojumu viņi prasa par savu darbu, informē speciālistu darba portāla "CV Market" Latvijas filiāles vadītāja Renāte Zīverte.

Kā liecina "Cvmarket.lv" apkopotie dati, ja darba meklētājs, kuram ir profesionālā izglītība, arodizglītība vai pirmā un otrā līmeņa profesionālā izglītība, kā vēlamo atalgojumu norāda vidēji 845 eiro pirms nodokļu samaksas, augstskolā bakalauru grādu ieguvis darba meklētājs prasa par 25% vairāk - vidēji 1059 eiro mēnesī.

Tāpat ir atšķirība starp augstākās izglītības grādu ieguvējiem - jo augstāka līmeņa grāds, jo lielāku atalgojumu vēlas potenciālais darbinieks.

Atšķirība starp bakalauru un maģistru prasībām ir aptuveni 21% - maģistri kā vēlamo atalgojumu norāda vidēji 1285 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Turpretī doktora grādu ieguvušie vēlas saņemt vidēji 2300 eiro mēnesī, kas ir par 79% vairāk nekā darba meklētāji ar maģistra grādu un divreiz vairāk par darba meklētājiem ar bakalaura grādu.

"Šie dati liecina ne tikai par izglītības un darba samaksas sasaisti, bet arī par izglītības nozīmi cilvēka pašapziņas celšanā. Cilvēks, kurš novērtē sevi, vēlas gūt maksimālu labumu no iegūtās izglītības un attaisnot izglītībā ieguldītos līdzekļus. Darbinieks ar pašapziņu būs mērķtiecīgs, orientēts uz rezultātu un sevis pilnveidošanu, un darba devējs no viņa saņems lielāku atbildību un iniciatīvu," sacīja Zīverte.

Pētījumā izmantoti 2537 darba pieteikumi, kuri portāla datubāzē pievienoti laikā no 2014. gada janvāra līdz 2015. gada jūlijam.

Speciālistu darba portāls "Cvmarket.lv" Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Portālu lieto vairāk nekā 160 000 reģistrētu lietotāju 21 līdz 40 gadu vecumā ar profesionālo vai augstāko izglītību. "CV Market" zīmols darba meklētāju vidū ir populārs Latvijā un Lietuvā, "CV Keskus" - Igaunijā.

"CV Keskus" OU Latvijas filiāle 2014. gadā strādāja ar 126 943 eiro apgrozījumu un 126 729 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!