Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veikto inspekciju skaits pārtikas uzņēmumos Covid-19 pandēmijas laikā ir samazinājies, atzīst PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš skaidroja, ka PVD inspekciju skaits ir samazinājies saistībā ar to, ka nestrādā liela daļa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, tāpat pilnā apmērā nestrādā skolu ēdināšanas bloki. Minētie uzņēmumi nodarbojas galvenokārt ar paku pakošanu un izsniegšanu, vienlaikus augstas higiēnas prasības pārtikas uzņēmumiem ir bijušas vienmēr.

Vaicāts par veiktajām pārbaudēm, Balodis atzina, ka iekšzemē strādājošo inspektoru veikto inspekciju skaits pagājušajā gadā ir samazinājies par 14%, vienlaikus pieaudzis to PVD inspekciju skaits, kas ir saistītas ar dažādām sūdzībām.

"Ņemot vērā, ka pārtikas ražošana un dzīvnieku audzēšana Latvijā nav ne uz mirkli apstājusies, arī PVD inspektoriem darbs ir nodrošināts," uzsvēra PVD ģenerāldirektors, piebilstot, ka, neatkarīgi no Covid-19 pandēmijas, eksports turpinās - ir jāizsniedz veterinārie sertifikāti visiem produktiem, kas tiek sūtīti uz trešajām valstīm, kā arī dzīvo dzīvnieku kravām, tirgojot tās Eiropas Savienības ietvaros.

Viņš arī norādīja, ka šogad pārtikas jomā ir veiktas vairāk nekā 5000 pārbaužu, no kurām secināms, ka konstatēto neatbilstību struktūra būtiski nav mainījusies un saglabājusies līdzīga kā pirms Covid-19. Pārkāpumi tiek konstatēti gan telpu higiēnā, gan personāla higiēnā, gan iekārtu, aprīkojuma tīrībā, problēmas ir arī ar produktu izsekojamību un ar paškontroli.

"Skaitliski pārkāpumu ir mazāk, taču pārkāpumu īpatsvars nav mazāks," minēja Balodis.

Pēc PVD ģenerāldirektora paustā, ņemot vērā, ka patlaban dienests visvairāk pārbaužu veic pārtikas tirdzniecības uzņēmumos, arī lielākā daļa neatbilstību tiek konstatēta šajos uzņēmumos.

Viņš arī norādīja, ka tas nenozīmē, ka pārtikas tirdzniecības uzņēmumos ir zemāks higiēnas līmenis, jo kopumā Latvijā 24% uzņēmumu pilnībā atbilst visām higiēnas prasībām, 76% atbilst ar dažām atkāpēm, kas neietekmē pārtikas drošumu un nekaitīgumu, bet vien 0,2-0,3% uzņēmumu tiek atzīti kā neatbilstoši.

Vaicāts par uzņēmumiem, kuri atzīti kā neatbilstoši, Balodis norādīja, ka tādus uzņēmumus dienests slēdz uz laiku, dodot iespēju neatbilstības novērst. "Ja pārkāpumi tiek novērsti, tad uzņēmums var atsākt strādāt," teica PVD ģenerāldirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!