Foto: LETA
"Balticovo" ir uzsācis investīciju projektus, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 15 miljoni eiro, informē uzņēmums.

"2018. gadā aizsākām ļoti nozīmīgas investīcijas, kas, salīdzinot ar vairākiem iepriekšējiem gadiem, ir būtiski augušas. Ekspluatācijā tika nodota brīvos apstākļos turētu vistu kūts Madonā, īstenots biodrošības uzlabošanas projekts, kā arī pabeigta jaunputnu novietnes būvniecība un ventilācijas modernizācija vārīto olu cehā. Tāpat tika iesākta vērienīga ārpus sprostiem turētu vistu un jaunputnu novietņu būvniecība Iecavā," stāsta Auškāps.

2019. gadā "Balticovo" plāno ieguldīt piecus miljonus eiro, lai uzbūvētu jaunu 4000 kvadrātmetru lielu ražošanas cehu un modernizētu vienu no esošajiem cehiem. Astoņi miljoni eiro tiks investēti ārpus sprosta dēto olu ražošanas palielināšanā, lai apmierinātu augošo pieprasījumu eksporta tirgos un arī Latvijā. Uzņēmuma ražotne un filiāles atrodas Iecavā, Madonā un Daugavpilī.

Jau vēstīts, ka "Balticovo" apgrozījums pagājušajā gadā bija 48,67 miljoni eiro, 2017. gadā – 52,3 miljoni eiro. Uzņēmums 2018. gadā ir strādājis ar 5,37 miljonu eiro lielu peļņu, liecina akcionāru pilnsapulcē apstiprinātie uzņēmuma finanšu rezultāti. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka uzņēmuma peļņa 2017. gadā bija 10,8 miljoni eiro – četras reizes lielāka nekā 2016. gadā. Pērn "Balticovo" saražoja 649 miljonus vistu olu, kas ir par 37 miljoniem mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tika saražoti 686 miljoni olu.

"Balticovo" valdes loceklis Toms Auškāps norāda, ka 2017. gadā Eiropā un aiz tās robežām bija olu deficīts, ko toreiz izraisīja ziņas par indīgas vielas "Fipronil" klātbūtni Nīderlandes un Beļģijas uzņēmumos saražotajās olās. Toreiz no tirdzniecības vairākās valstīs izņēma miljoniem olu, kā arī bija vērojams olu cenu kāpums biržās. Šādā situācijā "Balticovo" veiksmīgi izmantoja paaugstināto pieprasījumu, eksportēja olas uz šīm valstīm un kāpināja apgrozījumu. 2018. gadā tirgi nomierinājās, pieprasījums pēc eksporta olām atgriezās iepriekšējā līmenī, tāpēc "Balticovo" pārdošanas rezultāti jāvērtējot kā likumsakarīgi un normāli.

2018. gadā uzņēmums eksportēja aptuveni 70% saražotās produkcijas. Olas tiek eksportētas uz vairāk nekā 20 valstīm, galvenie eksporta tirgi ir Igaunija, Lietuva, Čehija, Polija un Vācija, taču produkcija tiek realizēta arī ārpus Eiropas robežām, piemēram, Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!