Foto: Publicitātes attēli

Iemūrējot kapsulu ēkas pamatos, Latvijas olu un olu produktu ražotājs AS "Balticovo" uzsāk jauna ražošanas kompleksa būvniecību, kurā paredzētais olu šķirošanas centrs un olu vārīšanas līnija ļaus ievērojami palielināt uzņēmuma ražošanas jaudas.

Kopējās projekta investīcijas sasniedz 13 miljonus eiro un kompleksa kopējā platība paredzēta 8500 kvadrātmetri.

Komplekss sastāvēs no olu šķirošanas ceha, olu vārīšanas ceha un produktu iepakojuma noliktavas. Projekts paredz esošās ēkas pārveidi un jauna spārna būvniecību atbilstoši augstākā līmeņa pārtikas drošības BRC kvalitātes sistēmas A kategorijai. Ražošanas kompleksu plānots atklāt 2021. gadā.

Kompleksā paredzēta olu šķirotava ar kapacitāti vienā stundā pārbaudīt un sašķirot 190 000 olu. Ražošanas jaudas palielināsies līdz 4 000 000 olu pārstrādei vienā diennaktī. Šķirotavā ar tehnoloģiju palīdzību tiek automātiski identificētas un atlasītas bojātas olas, lai tās nenonāk gatavā produkcijā, kā arī tās tiek sašķirotas pēc izmēra.

Jaunā šķirotava ļaus arī attīstīt plašāku sadarbību ar vietējām zemnieku saimniecībām, iepērkot olas tālākai kvalitātes pārbaudei un tirgošanai.

Kompleksa jaunuzbūvētajā spārnā paredzēts arī moderns olu vārīšanas cehs, kura jaudas olu vārīšanai būs līdz 40 000 olām stundā. Vārītas olas kā produktu lielākoties izmanto HoReCa nozares – ēdināšanas uzņēmumi.

Foto: Publicitātes foto

"Esam uzbūvējuši un vēl būvējam vairākas jaunas vistu kūtis, un ražošanas komplekss ir loģisks nākamais solis, lai vēl vairāk uzlabotu arī olu apstrādes iekārtas, palielinot arī ražošanas jaudas. Redzam, ka arvien pieaug gan vietējā tirgū, gan eksporta pieprasījums pēc olām, kas dētas ārpus sprosta – vai nu kūtī vai brīvos apstākļos, un vēlamies parādīt, ka Latvija var apmierināt šo pieprasījumu pēc kvalitatīva un ilgtspējīga produkta," skaidro "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Pēdējo trīs gadu laikā uzņēmums savā un nozares attīstībā jau ir investējis vairāk nekā 26 miljonus eiro un nākamā gada laikā investīcijas sasniegs teju 40 miljonus eiro. 2020. gada augustā tika atklāts pirmais ārpus sprosta dējējvistu novietņu komplekss, kas sastāv no vienas jaunputnu novietnes un trim dējējvistu kūtīm ar kopējo ražošanas kapacitāti – 120 miljoni olu gadā. Turpinot attīstību, "Balticovo" plāno nākamgad atklāt arī otro lielizmēra brīvos apstākļos turētu vistu novietni, kurā mājos 20 000 putnu ar astoņu hektāru lielu platību pastaigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!