Foto: EPA/Scanpix/LETA

Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo" atbalsta paplašināto iepakojuma depozīta sistēmu, jo tas ir veids, kā mainīt cilvēku paradumus un sekmēt olu iepakojuma šķirošanu un tālāku pārstrādi, informē uzņēmums.

Kompānijā uzsvēra, ka gan plastmasas, gan kartona olu iepakojums ir šķirojams un pārstrādājams. "Mūs satrauc tas, ka cilvēki izmet miskastēs olu iepakojumu, kas ir pārstrādājams un atkārtoti izmantojams materiāls, tāpēc viennozīmīgi atbalstām depozīta sistēmu," pauda "Balticovo" Komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Viņš arī minēja, ka "Balticovo" mērķtiecīgi strādā pie aprites ekonomikas principu ieviešanas visos darbības ciklos, un patlaban vairāk nekā 50% produkcijas iepako pārstrādāta kartona materiālā. Tāpat kompānija visus plastmasas iepakojumus ražo no pārstrādātas plastmasas, un ražošanā izmantotā kartona iepakojuma īpatsvars nemitīgi pieaug.

Jau ziņots, ka Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Tikmēr Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 17.septembrī pirms trešā lasījuma neatbalstīja priekšlikumus, kas paredzēja paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu. Komisija lēma palikt pie iepriekš atbalstītā depozīta sistēmas tvēruma, nosakot, ka depozīta sistēma attieksies uz dzērienu iepakojumiem.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju. "Balticovo" ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!