Foto: DELFI
Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" līdzīpašniece "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) ir vienīgais pretendents konkursā uz grūtībās nonākušās Serbijas nacionālās lidsabiedrības "JAT Airways" privatizāciju, sacīts pirmdien izplatītajā Serbijas Infrastruktūras ministrijas paziņojumā.

Tajā teikts, ka BAS ir iegādājusies transakcijas dokumentus. "Pašlaik mēs gaidām viņu [BAS] piedāvājumus," norāda ministrija.

2008.gadā Serbijai neizdevās toreiz rīkotajā pirmajā konkursā par 51 miljonu eiro (aptuveni 36 miljoniem latu) pārdot 51% "JAT Airways" akciju Turcijas nacionālajai aviokompānijai "Turkish Airlines". Tagad ir sarīkots jauns konkurss, kura termiņš 30.septembrī tika pagarināts par mēnesi, lai dotu vairāk laika potenciālajiem investoriem iesniegt savus piedāvājumus.

Saskaņā ar konkursa noteikumiem tajā var piedalīties kompānijas, kurām vismaz 5% investīciju ir aviokompāniju pamatkapitāla, konsolidētajam apgrozījumam ir jābūt vairāk nekā 200 miljoniem eiro (140 miljoniem latu), un pasažieru plūsmai 2010.gadā bija jāsasniedz 1,5 miljonus.

"JAT Airways" 2009.gadā cieta 16,5 miljonu eiro (11,6 miljonu latu) zaudējumus. Tās avioflotē ir 15 lidmašīnu. Kompānija no Serbijas valsts aizņēmusies 51,5 miljonus eiro (36 miljonus latu), lai atjaunotu floti un sagatavotos jaunai partnerībai.

Pēc Eiropas Aviokompāniju asociācijas datiem, "JAT Airways" janvārī–augustā apkalpoja 781 400 pasažieru – par 18,4% vairāk nekā pērn astoņos pirmajos mēnešos.

Ziņots, ka "airBaltic" akcionāri ilgu laiku nevarēja vienoties par aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu. Tomēr 3.oktobrī tika parakstīta vienošanās starp valsti, "airBaltic" privāto akcionāru BAS un lielākajiem kreditoriem par "airBaltic" turpmāko finansējumu un pārvaldību, tādējādi nodrošinot valstij faktisko kontroli pār uzņēmumu. Saskaņā ar vienošanos "airBaltic" pamatkapitālā proporcionāli kopumā tiks ieguldīti gandrīz 100 miljoni latu.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder bijušajam "airBaltic" vadītājam Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

BAS reģistrēts 2008.gada 22.decembrī, un tā pamatkapitāls ir 19,3 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!