Foto: Publicitātes foto

No 243 pieteiktajiem ilgtspējas sasniegumiem starptautisku ekspertu žūrija noteikusi otrās Baltijas mēroga ilgtspējas un inovāciju balvas "Baltic Sustainability Awards" finālistus. Pašmāju uzņēmumiem veiksmīgākie rezultāti ir kategorijā "Ilgtspējīgas pilsētas un mobilitāte", ziņo inovāciju vadības kompānija "Helve".

Kopumā divdesmit deviņi izvirzītie finālisti prezentēs savus sasniegumus Baltijas Ilgtspējas inovāciju foruma ietvaros 30. novembrī "Splendid Palace", Rīgā.

Pasākuma ietvaros žūrija noteiks uzvarētājus kategorijās "Ietekme uz vidi" un "Zaļās inovācijas", bet "Pārmaiņu vēstnešu" kategorijas uzvarētājus organizatori aicina izvēlēties sabiedrībai..

Pašmāju uzņēmumiem veiksmīgākie rezultāti ir tieši "Ilgtspējīgas pilsētas un mobilitāte" kategorijā, kur visi trīs finālisti ir no Latvijas. Par pirmo vietu šajā kategorijā sacentīsies "Tet" viedo ielu apgaismojuma sistēma, "Eco Bus" risinājums dīzeļautobusu pārejai uz elektriskajiem autobusiem un "Meredot" izstrādātie bezvadu lādētāji, kas ievērojami paātrina uzlādes procesu.

Savukārt "Tālava" kā pirmā alus darītava, kas sākusi pildīt savu sidru atkārtoti pārstrādājamā alumīnija iepakojumā, izpelnījusies vietu starp trīs spēcīgākajiem pieteikumiem kategorijā "Ilgtspējīgi resursi".

Kategorijā "Ilgtspējīgas piegādes ķēdes" Latviju pārstāv uzņēmums "Thatday" un tā ražotā mēnešreižu apakšveļa, kas ļauj ievērojami samazināt ekoloģisko pēdu, piedāvājot alternatīvu līdzšinējām sieviešu higiēnas precēm.

Organizatori izceļ arī Latvijas jaunuzņēmumu "Aerones", kas vienīgais nominēts vairākās kategorijās. Tā robotizētais risinājums vēja turbīnu attālinātai pārbaudei, apkopei un remontam nodrošinājis uzņēmumam finālista statusu "Zaļās inovācijas" kategorijā jaunuzņēmumiem un "Ietekme uz vidi" apakškategorijā "Atjaunojamā enerģija".

Pieminēto kategoriju uzvarētājus noteiks žūrija, savukārt, kategorijā "Pārmaiņu vēstneši" ikviens aicināts izvēlēties iedvesmojošāko ilgtspējas līderi, tiešsaistē nobalsojot par savu favorītu. Latvijas finālistu vidū ir Ekoskolu programmas vadītājs Daniels Trukšāns, "TerraWaste" vadītāja Aija Pope un "Zero Waste Latvija" dibinātāja un Pasaules Dabas fonda Klimata un ilgtspējīgu finanšu programmu vadītāja Laura Treimane.

"Veiksmīga pārmaiņu procesa būtiska sastāvdaļa ir mērķtiecīga un pārdomāta komunikācija, kā arī dalīšanās ar labo praksi un panākumiem. Piedaloties šī gada balvas pieteikumu vērtēšanā, bija prieks redzēt daudz patiesi vērtīgu iniciatīvu no visām Baltijas valstīm. Žūrijai nebija viegli pieņemt gala izvēli no plašā klāsta ar pieteikumiem, kas identificēja problēmas un piedāvāja risinājumus visdažādākajās jomās un mērogos. Ticam, ka izvēlētie finālisti parāda ilgtspējas inovāciju daudzveidību un iedvesmos citus," saka "Signet Bank" Ilgtspējas attīstības vadītāja un Baltijas ilgtspējas balvas žūrijas locekle Nora Pastore.

Baltijas Ilgtspējas inovāciju balvu rīko inovāciju vadības uzņēmums "Helve" sadarbībā ar "Rimi Baltic". Pasākumu atbalsta stratēģiskais partneris "EY", kas izstrādājis balvas pieteikumu vērtēšanas metodoloģiju, un partneri "Dokobit", "Baltic Block", "Signet Bank" un "Sorainen", kā arī informatīvie partneri "IR Nauda", "Clear Channel".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!