Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltijas valstu parlamentārieši ceturtdien sanāksmē Tallinā pieņemtajā deklarācijā aicina izlīdzināt Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības tiešmaksājumus ātrāk, nekā to piedāvājusi Eiropas Komisija (EK), kā arī reformēt ES kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) tā, lai visu dalībvalstu lauksaimniekiem būtu vienlīdzīgi konkurences apstākļi, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Deklarāciju parakstījuši Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), Igaunijas Rīgikogu Lauku reģionu komisijas priekšsēdētājs Kalvi Keva un Lietuvas Seima Lauku reģionu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Pupinis. Deklarācija tiks nosūtīta EK.

"Atbalstām Eiropas Komisijas apņemšanos noregulēt tiešo maksājumu sadali starp dalībvalstīm, taču esam nobažījušies par šā procesa īstenošanas grafiku," teikts Baltijas parlamentāriešu deklarācijā. "Nevaram atbalstīt termiņu, kurā šo izlīdzināšanu plānots panākt, jo tādējādi pat pēc 2013. gada Igaunijas, Latvijas un Lietuvas zemniekiem vēl vairākus gadus netiks radīti tādi apstākļi kā citu dalībvalstu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem," uzsver deputāti.

Deklarācijā atgādināts, ka lauksaimniecības ražošanas izmaksas un izejmateriālu cenas Baltijas valstīs ir gandrīz tādas pašas kā vidēji ES, bet trim valstīm piešķirtais, uz vēsturiskiem kritērijiem balstīto maksājumu apjoms, ir viszemākais ES, kas būtiski kaitē Baltijas valstu lauksaimnieku konkurētspējai vienotajā ES tirgū.

Tādēļ Baltijas valstu parlamentārieši aicina "reformēt kopējo lauksaimniecības politiku tā, lai lauksaimniecības produkcijas ražotājiem dalībvalstīs būtu vienlīdzīgi konkurences apstākļi, tiktu ievērots solidaritātes princips un taisnīga attieksme pret visiem". Tāpat pieņemtajā deklarācijā aicināts "izlīdzināt tiešos maksājumus ātrāk, nekā to paredz Eiropas Komisijas ieteiktais procesa īstenošanas grafiks. Jau nākamajā finanšu periodā jānoregulē tiešo maksājumu sadale starp dalībvalstīm tā, lai Eiropas Savienībā nebūtu lielas atšķirības starp augstākajiem un zemākajiem tiešajiem maksājumiem".

Trīs Baltijas valstu parlamentu lauksaimniecības jomu pārraugošo komisiju priekšsēdētāji un komisiju deputāti Tallinā pulcējušies uz ES kopējās lauksaimniecības politikas 50.gadadienai veltītu sanāksmi. Konferencē Tallinā līdz ar Latvijas Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāju Dombrovski piedalās arī komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs, kā arī komisijas deputāts Raivis Blumfelds (VL-TB/LNNK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!