Foto: Shutterstock

Baltijas valstīs šogad septembrī bijusi lielākā gada inflācija to Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, par kurām pieejama informācija, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Tostarp straujākais patēriņa cenu kāpums gada laikā starp ES valstīm bijis Lietuvā (4,6%), seko Igaunija, kurā gada inflācija bija 3,9%, bet trešajā vietā ir Latvija ar gada inflāciju 3% apmērā.

Šogad septembrī salīdzinājumā ar 2016.gada septembri inflācija reģistrēta visās 27 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Pēc Baltijas valstīm straujākie patēriņa cenu kāpumi gada laikā bijuši Austrijā (2,6%), Ungārijā un Čehijā (abās valstīs 2,5%), Luksemburgā (2%), Vācijā, Spānijā un Slovākijā (1,8%).

Apkopotie dati arī liecina, ka gada laikā lēnākais patēriņa cenu kāpums septembrī bijis Kiprā (0,1%), Īrijā (0,2%), Somijā (0,8%) un Grieķijā (1%). Gada deflācija nav reģistrēta nevienā valstī.

ES gada inflācija septembrī kopumā bija 1,8% apmērā, savukārt eirozonā patēriņa cenas septembrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 1,5%.

Vienlaikus salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - augustu - patēriņa cenas gan ES, gan eirozonā septembrī pieaugušas par 0,4%.

Tostarp Latvijā 2017.gada septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas palielinājušās par 0,2%, kamēr Lietuvā patēriņa cenas pieaugušas par 0,8, bet Igaunijā bijusi deflācija 0,2% apmērā. Mēneša deflācija augustā bijusi arī Maltā (-0,9%), Kiprā (-0,8%), Īrijā (-0,6%), Beļģijā (-0,5%), Nīderlandē (-0,4%), kā arī Francijā un Bulgārijā (abās valstīs -0,2%). Savukārt lielākā inflācija mēneša laikā bijusi Itālijā (1,8%), Austrijā (1,4%), Grieķijā (1,2%) un Portugālē (1%), bet pārējās valstīs, kurās reģistrēta inflācija, tā bijusi mazāka par 1%.

Dati par Apvienoto Karalisti gan mēneša salīdzinājumā, gan gada griezumā nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!