Foto: DELFI

Baltkrievijas pilsēta Vitebska, kura ir apgabala centrs, ir atvērta investoriem dažādās sfērās, sarunā ar žurnālistiem no Latvijas atzina Vitebskas pilsētas izpildkomitejas priekšnieka vietniece Zinaīda Koroļova.

Koroļova pastāstīja, ka pēdējos gados pilsēta strauji attīstās, pieaug iedzīvotāju skaits un pērn dzimstība ir apsteigusi mirstību. Tāpēc, cerot uz to, ka cilvēku skaits tikai palielināsies, pilsēta paplašina savas robežas. Pirms dažiem gadiem pilsēta ir paplašināta par 3000 hektāru, un tur uzbūvēts jauns dzīvojamais rajons.

Pilsētai augot, aug arī pieprasījums pēc dažādiem pakalpojumiem, tāpēc varasiestādes aicina investorus. Koroļova stāsta, ka Vitebska ir atvērta jebkuram biznesam, taču īpaši pieprasīti ir pakalpojumu un preču sfērā strādājošie. Proti, pilsētas jaunajos rajonos nepieciešami tirdzniecības centi, dažādu pakalpoju sniedzēji, piemēram, frizētavas, tūrisma biroji, arī būvniecības firmas, kuras celtu jaunus uzņēmumus un ēkas. Jaunajās pilsētas teritorijās nepieciešams attīstīt arī infrastruktūru.

Pilsēta investoriem var piedāvāt zemes gabalus gan vēsturiskajā rajonā, kurš būtu piemērots viesnīcu celšanai, gan jaunajā mikrorajonā, gan pilsētas rūpniecības zonās. Vitebskā ir atvēlētas atsevišķas platības izklaides centru būvniecībai, proti, akvaparka un izklaides parka celtniecībai. Arī šo objektu būvniecībai pilsēta ir gatava sadarboties ar investoriem.

Koroļova norādīja, ka noteikumi ir labvēlīgi, jo pie zemes gabala potenciālajam investoram piedāvā tikt bez izsoles. Vienīgais noteikums ir divu līdz triju gadu laikā īstenot projektu un nodot to ekspluatācijā, sākot ražošanu vai plānoto pakalpojumu sniegšanu. Šādā gadījumā investoram uz pat 99 gadiem paliks īpašumā izmantojamais zemes gabals.

Pilsēta jau tagad ir noslēgusi sadarbības līgumus ar Daugavpili, Rēzekni un Valmieru, taču pārsvarā sadarbojas kultūras un sociālajā sfērā. Taču Koroļova norāda, ka cer arī uz jauniem sadarbības līgumiem.

Atvērtas biznesam ir arī citas Vitebskas apgabala pilsēta, piemēram, Braslava, kurā īpašu interesi izraisītu modernu SPA kompleksu būvniecība un cita veida tūrisma sfēru iedzīvinoši pasākumi.

Iepriekš jau ir notikušas Latvijas un Baltkrievijas valdību tikšanās, kurās galvenā tēma ir ciešāka sadarbības veicināšana. Izstādē "Belexpo-2012" Latvija iepazīstināta ar produkciju, kādu piedāvā kaimiņzeme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!