Foto: LETA
No 1.jūnija līdz šā gada 30.novemrim Baltkrievijā ieviesta importa licencēšana cementam, stiklam un stikla izstrādājumiem, kā arī konditorejas un makaronu izstrādājumiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Minētajā laika posmā Baltkrievijā tiks piemērota importa licencēšana noteikta cementa, pulēta stikla un stikla trauku importam no trešajām valstīm, izņemot Muitas savienības valstis - Kazahstānu un Krieviju. Tāpat importa licencēšana tiks attiecināta arī uz konditorejas un makaronu izstrādājumiem, kā arī to ražošanas izejvielām.

Minēto produktu importam tiks piemērota vienreizēja importa licencēšana. Licences rūpniecības preču importam uz Baltkrieviju izsniegs Baltkrievijas Arhitektūras un būvniecības ministrija. Licences makaronu izstrādājumiem izsniegs Baltkrievijas Zemkopības ministrija, bet konditorejas izstrādājumiem - Baltkrievijas pārtikas rūpniecības valsts koncerns "Belgospishcheprom".

Paredzēts, ka starp attiecīgo ministriju un koncernu un eksportētāju un ražotāju tiks noslēgta piegādes vienošanās, kurā tiks precīzi noteikti nosacījumi, kas sevī ietvers ne tikai minimālo importa cenu, bet arī, piemēram, cementa importa gadījumā - piegādes apjomu (kvotas).

Tāpat EM informē, ka no šā gada 18.aprīļa līdz 31.oktobrim Baltkrievijā ir spēkā importa licencēšana iesala alum.

EM prognozē, ka Baltkrievijas tirdzniecības ierobežojumi visvairāk skars Latvijas cementa un konditorijas izstrādājumu ražotājus. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2013.gadā Latvija no importa licencēšanai pakļautām precēm uz Baltkrieviju galvenokārt eksportēja cementa izstrādājumus 2,8 miljonu eiro vērtībā un konditorejas izstrādājumus (cukura un cukura konditorejas, kā arī kakao un to izstrādājumi) 200 000 eiro vērtībā.

Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījumus ar Baltkrieviju 2013.gadā veidoja 622,2 miljonus eiro, ierindojot Baltkrieviju 12.vietā mūsu valstij svarīgāko tirdzniecības partneru starpā. Kopējais eksports šajā laika periodā veidoja 279 miljonus eiro.

Nozīmīgākās Latvijas eksporta preču grupas uz Baltkrieviju ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, pārtikas rūpniecības produkti, ķīmiskie produkti, optiskās ierīces un tekstilpreces.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!