Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievija uz laiku ierobežojusi Latvijas cūku un cūkgaļas ievešanu, kā arī tās tranzītu, ņemot vērā Starptautiskā Epizootiskā biroja informāciju par to, ka Latvijā ir konstatēts gadījums, kad uzņēmīgie dzīvnieki saslimuši ar Āfrikas cūku mēri, sestdien pavēstīja Baltkrievijas Lauksaimniecības ministrijas Veterinārās un pārtikas uzraudzības departaments.

Uz laiku tiek noteikti ierobežojumi attiecībā uz cūkām un cūkgaļu, tai skaitā uz mežacūkām, to pārstrādes produktiem un medību trofejām, kas ir iegūtas no uzņēmīgajiem dzīvnieku veidiem.

Ierobežojumi tiek noteikti arī attiecībā uz augu izcelsmes barību un barības piedevām, arī no putnu gaļas un zivīm, barības piedevām kaķiem un suņiem, kā arī tiem paredzēto gatavo barību, kurai nav veikta termiskā apstrāde un kas ir izgatavota no Latvijas izcelsmes izejvielām.

Vēl ierobežojumi noteikti attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes izejvielu (produkcijas) pārstrādes un transportēšanas iekārtām, kas ir bijušas lietošanā.

Ir jāorganizē darbs, lai nepieļautu, ka rokas bagāžā un pasta sūtījumos Baltkrievijā nokļūst Latvijas cūkgaļa un tās pārstādes produkti, kā arī iepriekš minētā kaķu un suņu barība, norādīja departamentā.

Vienlaikus Baltkrievija atceļ iepriekš izsniegtās atļaujas šo preču ievešanai no Latvijas Baltkrievijā.

Kā ziņots, 26.jūnijā PVD Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām konstatējis Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtni. Tāpat klātbūtne apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) otrdien valdības sēdē prasīs izsludināt ārkārtas stāvokli Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā, un tieši pēc PVD veiktās apsekošanas rezultātiem taps zināms, cik lielā teritorijā ārkārtas stāvokli varētu izsludināt.

Slimības uzraudzības zona noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!