Foto: Publicitātes foto

Baltkrievijas dzelzceļa kompānija vēstulē AS "Latvijas dzelzceļš" padomei paudusi atbalstu uzņēmuma esošajai valdei un tās priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā vēstule.

Vēstulē Baltkrievijas dzelzceļa kompānijas vadītājs norāda, ka uzskata par svarīgu informēt "Latvijas dzelzceļa" padomi, ka pēdējos gados ar pašreizējo "Latvijas dzelzceļa" vadību "Baltkrievijas dzelzceļam" izveidojušās uzticības pilnas un produktīvas attiecības.

"Šīs attiecības apliecina mūsu kopīgie lēmumi, rīcība, projekti un darba rezultāti gan nodrošinot eksporta pārvadājumus caur Baltkrieviju, gan arī piesaistot kravu tranzītpārvadājumus pa dzelzceļu uz Latvijas ostām," teikts vēstulē.

"Baltkrievijas dzelzceļa" vadītājs vēstulē pauž pārliecību, ka arī turpmāk "ar pašreizējo "Latvijas dzelzceļa" vadību ar Bērziņu priekšgalā tiks nodrošināti stabili transporta un loģistikas sakari mūsu valstu ekonomiku labā."

Jau ziņots, ka 7. maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) izteica neuzticību "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam, valdes loceklim Aivaram Strakšas un valdes loceklim Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata. Kompānijas valdē strādā arī Ēriks Šmuksts.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan "Latvijas dzelzceļam", gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Savukārt attiecīgie "Latvijas dzelceļa" valdes locekļi paziņoja, ka Linkaita izteiktie paziņojumi par kompānijas vadību ir vērsti uz mērķtiecīgu "Latvijas dzelzceļa" sagatavošanu privatizācijai.

Tomēr uzņēmuma padome pirmdien, 20. maijā, nelēma par Bērziņa, Strakšas un Stūrmaņa atcelšanu no amata, bet nolēma sākt uzņēmuma funkcionālo auditu, kurā tiks vērtētas uzņēmuma ģenerāldirekcijas un struktūrvienību funkcijas un to iespējamā dublēšanās. Tāpat padome uzdeva "Latvijas dzelzceļa" valdei sniegt papildu informāciju un detalizētus skaidrojumus par vagonu iznomāšanas kārtību.

"Padome var pieņemt lēmumus tikai balstoties uz faktiem. Uzlabot pārvaldību tik valstiski nozīmīgā uzņēmumā kā "Latvijas dzelzceļš" ir ļoti svarīgi, un padomes uzdevums ir šo procesu virzīt," sacīja "Latvijas dzelzceļa" padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Pieprasītie skaidrojumi "Latvijas dzelzceļa" valdei jāsniedz padomei līdz piektdienai, 24.maijam. Savukārt uzņēmuma funkcionālais audits ir jāuzsāk tuvākajā laikā.

"Latvijas dzelzceļš" ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un koncerna "Latvijas dzelzceļš" valdošais uzņēmums. Koncernā ietilpst arī sešas meitassabiedrības - "LatRailNet", kas veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, "LDZ Cargo", kas nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus, infrastruktūras būvniecības un uzturēšanas uzņēmums "LDZ infrastruktūra", ritošā sastāva remonta un uzturēšanas uzņēmums "LDZ ritošā sastāva serviss", apsardzes uzņēmums "LDZ apsardze", kā arī loģistikas uzņēmums "LDZ loģistika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!