Foto: F64
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes akceptētos uzņēmuma "Latvenergo" elektroenerģijas tarifus iespējams pārsūdzēt administratīvajā tiesā, norāda Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesnese Jautrīte Briede, komentējot sabiedrībā uzplaiksnījušās šaubas par jauno tarifu pamatotību. Savukārt uzņēmuma puse norāda - tarifu pieaugums ir pamatots, un, ja SPRK padome nebūtu tos akceptējusi, lēmums tiktu pārsūdzēts, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Briede norāda, ka elektroenerģijas patērētājam, tātad jebkuram klientam, ir tiesības vērsties vispirms administratīvajā rajona tiesā ar prasību izvērtēt elektroenerģijas tarifu pamatotību. Ja tās spriedums neapmierina, lietu kasācijas kārtībā var pārskatīt administratīvajā apgabaltiesā. Savukārt galējā instance, kuras spriedums nav pārsūdzams, ir Augstākās tiesas Senāts. "Tarifus var apstrīdēt, nepieciešama vien elektroenerģijas patērētāja vēlēšanās," norādījusi tiesnese.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas viskritiskāk izteikusies par tarifu paaugstinājumu, to gan negrasās darīt, jo tas neietilpst savienības uzdevumos. LPS pārstāvis Aino Salmiņš laikrakstam uzsver, ka savienība sniegs nepieciešamo atbalstu, ja kāda pašvaldība izdomās tiesāties par tarifu pamatotību, un pauž: "Mājsaimniecībām, kas iztērēs vairāk nekā 1200 kWh elektrības gadā, par pārtērēto elektrību būs jāmaksā 10,7 santīmi kilovatstundā. Pēc Eurostat datiem, Latvijā šī cena būs augstāka nekā 13 citās Eiropas valstīs, tai skaitā Lielbritānijā, Somijā un Francijā."

"Latvenergo" laikrakstam skaidro, ka pašreizējais mājsaimniecību elektroenerģijas gala tarifs nesedzot visas ar to saistītās izmaksas, tāpēc elektrības gala cenu iedzīvotājiem nākas subsidēt no citiem koncerna ieņēmumiem. Zaudējumus jau vairākus gadus nesot elektroenerģijas sadale, auguši arī tēriņi par obligāti iepērkamo "zaļo" elektrību un par tirgū pirkto elektroenerģiju.

Jautāts, kas notiktu, ja tarifu projekts netiktu atbalstīts, "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss laikrakstam pauda pārliecību, ka jau nākamajā dienā būtu "vismaz desmit sūdzību Konkurences padomē". Pirmais ar pretenzijām vērstos Latvijā strādājošais Igaunijas elektrības tirgotājs "Enefit", kas ir ieinteresēts, lai elektroenerģijas tarifs mazajiem lietotājiem, tostarp mājsaimniecībām, būtu atbilstošs reālajai cenai.

Jau ziņots, ka jaunie tarifi stāsies spēkā no 1. aprīļa. Saskaņā ar tiem vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk. Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!