Foto: DELFI

Advokāts Raivo Sjademe, kurš plašāk pazīstams kā nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" bijušās līdzīpašnieces "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas prasītājas SIA "Veriko" pārstāvis, nesen kļuvis par vēl kāda ar aviokompāniju saistīta uzņēmuma – pērn rudenī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja(KNAB) kratītās grāmatvedības firmas "FLS" - īpašnieku.

Jau janvāra beigās "FLS" īpašniece SIA "Invest VIA" nonāca Raivo Sjademem piederošās SIA "Treo" īpašumā, savukārt kopš pirmdienas īpašnieku ķēdīte saīsināta un "FLS" pieder tirgus un sabiedriskās domas izpētes firmai "Treo" nepastarpināti.

"Treo" valdes loceklis ir Raivo Sjademes brālis, Valkas novada domes deputāts Aivars Sjademe (TB/LNNK), savukārt kopš šīs nedēļas gan FLS, gan "Invest VIA" valdes loceklis ir Aivara Sjademes 1987.gadā dzimušais dēls Edgars Sjademe.

BAS 2009.gadā dibinātā uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumu un nodokļu, komercdarbībās un vadībzinību konsultāciju uzņēmuma FLS valdes priekšsēdētāja līdz šim bija Inga Piterniece, kura darbojās arī BAS valdē.

Portāls "Delfi" pērn septembra nogalē jau ziņoja, ka BAS pārstāvis Juris Pētersons apstiprinājis: KNAB veicis kratīšanu "airBaltic" un vēl trijās ar to saistītās firmās – "FLS", SIA "North Hub Services" un "Baltic Miles".

Kopš pērna gada maija FLS pastarpināti, caur "Invest VIA" piederēja SIA "Bridge Capital", kuras valdes priekšsēdētājs un ceturtdaļas īpašnieks ir Lietuvas uzņēmējs un bijušais politiķis Jons Tamulis. "Bridge Capital" mājaslapā minēts, ka tas ir biznesa konsultāciju un investīciju uzņēmums, kas esot "Bridge Capital Canada Corp." filiāle. Kā konsultants uzņēmums piedalījies, piemēram, 2000.gada darījumā, kurā "Parex banka" iegādājās Lietuvas "Industrijos Bankas", konsultējis arī "airBaltic", lidsabiedrībai izplešoties Lietuvas tirgū.

Kā ziņots, BAS maksātnespējas lieta tika ierosināta pēc SIA "Veriko" pieteikuma par 3600 latu parādu. Rīgas rajona tiesa pirmdien noraidīja SIA "Veriko" pieteikto lūgumu atzīt BAS maksātnespēju, atzīstot prasību par nepamatotu.

"Veriko" reģistrēts 2007.gadā un nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti. Tā vienīgais īpašnieks kopš pērnā augusta ir Luksemburgā reģistrētā "Aerienne Services Group S.A.". Iepriekš uzņēmuma īpašnieku skaitā bijuši gan Aivars Sjademe, gan advokāts Raivo Sjademe.

Pērn jūlijā portāls "Pietiek.com" vēstīja, ka ievērojama "airBaltic" akciju daļa no BAS pārgājusi "Veriko" īpašumā vai arī īpašnieku mainījusi daļa BAS kapitāldaļu. Raivo Sjademe šādas ziņas portālam tolaik nevis noliedza, bet atteicās no komentāriem par iespējamo darījumu un tā iemesliem.

Savukārt dienu vēlāk Raivo Sjademe speciālā paziņojumā informāciju par iespējamo darījumu jau kategoriski noliedza: "Informēju, ka "Veriko" nav iegādājies uzņēmuma "airBaltic" akcijas, kā arī nav iegādājies daļas uzņēmumā BAS. Nekādas pārrunas par šāda darījuma iespēju nav notikušas, un daļu iegādes piedāvājums "Veriko" nav saņemts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!