Foto: Paula Čurkste/LETA
Pērnā gada nogales notikums Bolderajā, iebrūkot 464. sērijas jeb lietuviešu projekta daudzdzīvokļu nama jumtam, ar avārijas situāciju atgādināja, ka straujiem soļiem noslēgumam tuvojas tipveida dzīvokļu namu ekspluatācijas termiņi, kas aktuāli lielākajai daļai Rīgas iedzīvotāju. Vai pēc šo termiņu beigām bankā būs iespējams saņemt līdzfinansējumu mājokļa iegādei, un kas jāņem vērā potenciālajiem pircējiem un esošajiem dzīvokļu īpašniekiem?

"Lai arī dzīvojamo namu ekspluatācijas termiņi tuvojas noslēgumam, vispārināt vidējo nama kalpošanas ilgumu uz visiem tipveida projektiem nevar – būtiski var atšķirties ēku kvalitāte pat vienas sērijas ietvaros. Visstraujāk 60 gadus ilgā darba mūža noslēgums tuvojas lietuviešu projektiem, kuri celti ap 1960. gadu, līdz ar to bankā katra mājokļa kreditēšanai attiecīgos projektos jāveic izvērsta analīze, kas ietver ēkas tehniskā stāvokļa izvērtēšanu," skaidro Jānis Mūrnieks, bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Foto: Publicitātes attēli

Izvērtē individuāli

Ja daudzdzīvokļu namam beidzas sākotnēji noteiktais ēkas ekspluatācijas termiņš, tad tam nepieciešamas regulāras apsekošanas un nepieciešamības gadījumā – renovācija vai remonta darbi. Ja ēka ir atbilstoši apsaimniekota, remontdarbi veikti laicīgi, realizēti dažādi lokāli vai pilni renovācijas darbi – šo ēku faktiskā lietošana var būt ilgāka par to definēto kalpošanas ilgumu.

Katra finansējamā objekta tehnisko stāvokli banka vērtē individuāli, jo stāvoklis dažādām vienas sērijas ēkām var būtiski atšķirties. Jo sliktāks ēkas tehniskais stāvoklis, jo banka var noteikt īsāku atmaksas termiņu un, iespējams, lielāku klienta līdzfinansējumu, proti, pirmo iemaksu, informē kredītiestādē.

"Ja vērtējumā redzam būtiskus "sarkanos karogus" un kopējās ēkas tehniskais stāvoklis ir slikts, finansējums dzīvoklim šādā ēkā var tikt atteikts. Taču var būt arī pretēji gadījumi – kvalitatīvā, pilnībā renovētā padomju sērijveida mājā finansējumu var izsniegt uz maksimālo termiņu un finansējuma apjomu," papildina Mūrnieks.

Kas jāņem vērā potenciālajiem pircējiem?

Pircējiem pašiem jāvērtē katras mājas tehniskais stāvoklis individuāli, piemēram, ja mājas fasādē redzamas plaisas un kāpņu telpas tehniskais stāvoklis nav apmierinošs, tad šie var kalpot kā labi indikatori, kas var pastāstīt par kopējo ēkas apsaimniekošanu un iedzīvotāju spēju vienoties par remontdarbiem.

Kvalitatīvas informācijas ieguvei palīdzēs arī nekustamā īpašuma vērtējums. Vērtējums nav paredzēts tikai bankai – tam būtu jākalpo arī kā klienta informācijas avotam, lai palīdzētu pieņemt lēmumu par iegādi. Vērtējumā tiek atspoguļots gan dzīvokļa, gan kopējais ēkas stāvoklis, taču vērtētājs var konstatēt tikai tādus defektus, kurus iespējams identificēt pie īpašuma apsekošanas, neveicot padziļinātu tehnisko izpēti. Vērtējums satur informāciju par visām būtiskām ar īpašumu saistītam lietām – īpašumtiesībām, ķīlas atzīmēm, juridiskām niansēm, kā arī citu informāciju (tirgus informāciju par konkrēto segmentu, pozitīvo un negatīvo faktoru, kas ietekmē vērtību, apkopojumu, u.c.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!