Foto: LETA

Krustpils novadā darbu uzsākusi kokapstrādes rūpnīca "AmberBirch", kurā no vietējām izejvielām tiks ražots augstas kvalitātes tehniskais finieris. Jaunā ražotne ir viens no lielākajiem investīciju projektiem reģionā. Rūpnīcā plānots nodarbināt aptuveni 100 darbiniekus. SIA "AmberBirch" patiesais labuma guvējs ir Ernests Bernis.

Finiera rūpnīca ir uzbūvēta pilnībā no jauna agrākā armijas lidlauka teritorijā. Tās izveidē investēti 10 miljoni eiro, no kuriem 2,3 miljoni eiro ir "Altum" līdzfinansējums paralēlā aizdevuma veidā.

Šobrīd finiera ražošana norisinās testa režīmā, un pirmajai gatavās produkcijas partijai atrasti pircēji Vjetnamā. Ražotnei darbojoties ar pilnu jaudu, gada laikā plānots pārstrādāt līdz 100 tūkstošiem kubikmetru bērza sīkfiniera kluču, saražojot līdz 40 tūkstošiem kubikmetru finiera. Sagaidāms, ka visa "AmberBirch" rūpnīcā saražotā produkcija tiks eksportēta galvenokārt uz Austrumāziju un Eiropu.

Jaunā finiera ražotne ir projekta pirmā kārta. Ieguldot vēl 55–60 miljonus eiro, plānots uzbūvēt saplākšņa ražotni, tādējādi nodrošinot pilnu ražošanas ciklu. Nākotnē "AmberBirch" Krustpils novadā plāno nodarbināt līdz 250 darbiniekiem.

Rūpnīcas atklāšanā "AmberStone Group" padomes priekšsēdētājs Ernests Bernis norādīja, ka Krustpils pagastā ir izveidota mūsdienīga kokapstrādes ražotne, kurā maksimāli efektīvi tiek izlietoti Latvijas koksnes resursi. Tāpat arī tika izvēlēta pasaules tirgū pieprasīta produkta – tehniskā finiera – ražošana. "Tomēr "AmberBirch" nav vienkārši uzņēmums. Tā ir arī mūsu apņēmība un pierādījums tam, ka mēs turpinām investīcijas Latvijā," uzsver Bernis.

"Altum" valdes loceklis Aleksandrs Bimbirulis teic, ka šis projekts veicina ne vien Latvijas eksporta apjomu, bet arī sekmē nodarbinātību un veicina iedzīvotāju vēlmi atgriezties Latvijā. Savukārt "AmberBirch" valdes loceklis Kārlis Kavass uzsver, ka ražotne ir taustāms apliecinājums, ka Latvijā ir iespējams attīstīt ražošanu, dodot iespēju emigrācijā esošiem Latvijas iedzīvotājiem atgriezties dzimtajā zemē. No pašlaik ražotnē nodarbinātajiem trešdaļa ir kopā ar ģimenēm atgriezušies Latvijā. "Darbiniekiem nodrošinām vismaz 1100 eiro atalgojumu pirms nodokļu nomaksas, kas, kā atzīst darbinieki, ir laba motivācija. Ceram, ka, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu, nākotnē šādu darbinieku mums būs arvien vairāk," teic Kavass.

"AmberBirch" ir daļa no AS "AmberStone Group", kas ir 2013. gadā Latvijā dibināta holdingkompānija, kura pārvalda savas meitas un asociētās sabiedrības dažādās nozarēs. Tās galvenais ilgtermiņa finanšu mērķis ir visa holdinga vērtības pieaugums, kā arī savu meitas un asociēto sabiedrību darbības ilgtspējas un stabilitātes nodrošināšana. "AmberStone Group" līdz šim veikusi investīcijas medicīnas, lauksaimniecības, kuģniecības, viesmīlības un citās nozarēs Latvijā.

SIA "AmberBirch" ir dibināta 2016. gadā, tās pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, pilnībā apmaksāts, liecina "Crediweb.lv" informācija. 2017. un 2018. gadā uzņēmums strādāja bez apgrozījuma, pērn tā zaudējumi bija 210 tūkstoši eiro. "AmberBirch" nav nodokļu parādu. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Ernests Bernis.

AS "AmberStone Group" ir reģistrēta 2013. gadā, tai pieder daļas sešos uzņēmumos. 2018. gadā uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 19,8 miljoni eiro, konsolidētā peļņa – 1,5 miljoni eiro. Nodokļos pērn nomaksāti 157 tūkstoši eiro. Tā patiesais labuma guvējs ir Ernests Bernis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!