Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") izpilddirektors Bertolts Fliks iegādājies 47,2% Skandināvijas aviokompānijai "SAS Group" piederošās "airBaltic" akciju.

Tas teikts piektdien izplatītajā "SAS Group" paziņojumā biržai.

52,6% akciju pieder Latvijas valstij, bet aviokompānijai SAS līdz šim piederēja 47,2% akciju.

Kā paziņojumā norāda SAS, maksājums par "airBaltic" kapitāla daļām ir veikts, taču darījuma summa patlaban netiek atklāta.

"airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags sacīja, ka oficiālu paziņojumu par darījumu "airBaltic" sniegs nākamnedēļ.

"airBaltic" kontrolpaketes īpašniece Latvijas valsts no uzņēmuma akciju pirkšanas atteicās.

"Aviokompānijas vadība arī šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā tic uzņēmuma attīstības perspektīvām, tādēļ pieņēmusi lēmumu iegādāties SAS piederošās akcijas," iepriekš sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks.

Kā žurnālistiem iepriekš skaidroja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC), lai pārņemtu SAS piederošās 47,2% "airBaltic" akciju, valdībai bija nepieciešami 47 miljoni latu, no kuriem 14 miljoni latu būtu jāmaksā par akcijām, bet pārējā summa paredzēta starpkompāniju kredītiem.

Augusta vidū SAS izteica gatavību pārdot sev piederošās akcijas. Latvijas valstij kā "airBaltic" kontrolpaketes īpašniecei bija tiesības izteikt priekšlikumu par daļu atpirkšanu, taču šonedēļ slēgtā sēdē Ministru kabinets nolēma neizmantot šīs tiesības

SAS lēmums pārdot "airBaltic" akcijas galvenokārt skaidrojams ar Latvijas valdības atteikšanos nodot privatizācijai valstij piederošās akcijas. Šlesers vairākkārt norādīja, ka neatbalstīs "airBaltic" privatizāciju, jo uzskata, ka no tā zaudētāja būtu pati valsts.

Ministrs uzskata, ka "airBaltic" arī turpmāk būtu jāpaliek valsts kontrolē. "Valsts tikai zaudēs, ja piekritīs "airBaltic" privatizācijai. Nacionālā aviokompānija gan austrumu, gan rietumu virzienā jāattīsta mums pašiem," iepriekš sacīja Šlesers.

Pērn "airBaltic" pārvadājusi 2,6 miljonus pasažieru, kas ir par 29% vairāk nekā 2007.gadā, kad "airBaltic" pārvadāja divus miljonus.

"airBaltic" apgrozījums 2007.gadā bija 163 miljoni latu, kas ir par 40,6% lielāks nekā 2006.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 115,9 miljonus latu. 2005.gadā "airBaltic" apgrozījums bija 84,62 miljoni latu.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!