Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad bezdarbs turpinās samazināties, un tā līmenis pietuvosies 9,8%, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

EM informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī norāda, ka šogad situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, vienlaikus uzlabojumi kļūs arvien mērenāki, ko ietekmēs lēnāki ekonomikas izaugsmes tempi.

Šogad kopumā paredzams lēns nodarbinātības pieaugums - nodarbināto skaits pieaugs vien par 0,2%, salīdzinot ar 2014. gadu. Vienlaikus nodarbinātības līmenis nedaudz pārsniegs 60%.

Lielākais nodarbināto skaita pieaugums sagaidāms uz iekšzemes pieprasījumu vērstajās nozarēs - komercpakalpojumu sektorā un būvniecībā. Kopumā nodarbināto skaits 2015. gadā varētu sasniegt 886 500.

Savukārt darba meklētāju skaits, salīdzinot ar 2014. gadu, samazināsies par vairāk nekā 11 000 - līdz 96 000 vidēji gadā.

Kā ziņots, šā gada jūnijā bezdarba līmenis valstī kopumā samazinājies par 0,1 procentpunktu, nokrītot līdz 8,5%, tomēr Kurzemē tas pieaudzis par 0,5 procentpunktiem, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Pašlaik NVA reģistrēti 80 497 bezdarbnieki, kas ir par 70 cilvēkiem mazāk nekā pirms aptuveni mēneša - 31. maijā.

Kā liecina NVA dati, valstī reģistrēti 1498 bezdarbnieki, kuru pēdējā darbavieta bijusi zivrūpniecības nozarē. Lielākā daļa jeb 855 no viņiem par bezdarbniekiem kļuvuši tieši jūnijā. Turklāt vairāk nekā puse no šiem cilvēkiem reģistrēti tieši Kurzemē, ar ko daļēji varētu izskaidrot straujo bezdarba pieaugumu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!