Foto: LETA

Pašlaik bezdarba līmenis Zemgalē ir vidēji 5,8%, un tas atbilst pirmskrīzes laika rādītājiem, Bauskā notikušajā forumā "Latvijas vērtības" pauda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Bauskas filiāles vadītāja Igunda Bēmane.

Bezdarba līmenis Latvijā ir ap 6,4%, bet Zemgalē - apmēram 5,8%. Reģionā kā bezdarbnieku reģistrējušies teju 6200 cilvēku. Savukārt NVA Bauskas filiālē pašlaik reģistrēti apmēram 1000 bezdarbnieki.

"Esam atgriezušies pirmskrīzes līmenī, vismaz Zemgalē noteikti. 2010.gadā Bauskā bija 9000 bezdarbnieku, bet tagad jau visā Zemgalē ir mazāk," atklāja Bēmane, piebilstot, ka bezdarbnieku skaita samazināšanās saistīta gan ar ekonomikas izaugsmi, gan ar cilvēku emigrēšanu.

Vienlaikus NVA filiāles vadītāja apgalvoja, ka Bauskā nav ļoti izteikta ilgstošu bezdarbnieku problēma, un tādu esot ir ap 15%. Turklāt daļa no viņiem bez darba ilgstoši esot objektīvu iemeslu dēļ.

"Ļoti svarīgs jautājums ir, kā noturēt cilvēkus Latvijā, un lielākoties tie ir jaunieši," NVA filiāles vadītāja skaidroja, ka, piemēram, arī ar mobilitātes pabalstiem darba apmeklēšanai citā pilsētā vai novadā problēma līdz galam netiek atrisināta, jo jādomā arī par īres tirgus attīstību, infrastruktūras uzlabošanu.

Forumu cikls "Latvijas vērtības" ir jauna iniciatīva, lai skaidrotu pašreizējo situāciju pieaugošajā darbaspēka problemātikā reģionos, kā arī apzinātu būtiskākos secinājumus dzīves vides pilnveidošanai Latvijā. Augustā un septembrī ciklā notiek kopumā pieci forumi - pa vienam katrā Latvijas plānošanas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!