Foto: PantherMedia/Scanpix

2020. gada decembra beigās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē bija 69 605 bezdarbnieki, bet reģistrētā bezdarba līmenis valstī - 7,7%, salīdzinājumā ar decembra sākumu tas bija pieaudzis par 0,3% punktiem, informē NVA.

Rīgas reģions, neraugoties uz straujo bezdarbnieku skaita pieaugumu Covid-19 pandēmijas sākumā, joprojām ir reģions ar zemāko reģistrētā bezdarba līmeni, bet Latgalē joprojām ir visaugstākais reģistrētā bezdarba līmenis valstī. Rīgā decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,7%, Rīgas reģionā - 5,8%, savukārt Latgalē - 15,4%.

Ja reģistrētā bezdarba datus valstī 2020.gada beigās salīdzina ar 2019.gada beigām, tad reģistrētā bezdarba līmenis ir par 1,5% punktiem augstāks nekā 2019. gada decembrī, kad tas bija 6,2%. 2019.gada beigās NVA uzskaitē bija 57808 bezdarbnieki, tātad gada laikā reģistrēto bezdarbnieku skaits palielinājies par 11797 cilvēkiem.

Kopējais NVA reģistrēto bezdarbnieku darbā iekārtošanās skaits 2020. gadā bija aptuveni tāds pats kā gadu iepriekš. 2020. gada 12 mēnešos darbā iekārtojās 62 492 NVA reģistrētie bezdarbnieki.

Saistībā ar situāciju darba tirgū, ko ietekmējis Covid -19 izplatības apdraudējums un drošības pasākumi vīrusa izplatības ierobežošanai, reģistrētā bezdarba līmenis un bezdarbnieku skaits būtiski pieauga no marta vidus līdz jūnija beigām. Reģistrētā bezdarba līmenis 2020.gada februāra beigās valstī bija 6,3%, bet aprīļa beigās - 8%, divu pavasara mēnešu laikā reģistrētā bezdarba līmenis bija pieaudzis par 1,7% punktiem. Savukārt no jūlija līdz oktobrim reģistrētā bezdarba līmenis samazinājās par 1,2 procenta punktiem.

Lielākais jaunreģistrēto bezdarbnieku skaits bija 2020.gada martā un aprīlī, bet no maija tas sāka samazināties. Ja 2020. gada februārī bezdarbnieka statuss tika piešķirts 6102 personām, tad martā - 10 764, bet aprīlī - 15 825. Maijā bezdarbnieka statusu bija ieguvušas 8153 personas, līdzīgs jaunreģistrēto bezdarbnieku skaits bija arī jūnijā un jūlijā. 2020. gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, bezdarbnieku statuss tika piešķirts par 15 311 personām jeb 17% vairāk.

Vislielākais 2020. gadā NVA jaunreģistrēto bezdarbnieku skaits bija tādās profesiju pamatgrupās kā vienkāršās profesijas, speciālisti un vecākie speciālisti, pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, kvalificētie strādnieki un amatnieki. Savukārt bezdarbnieku skaita pieaugums 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, bija vērojams tādās profesiju grupās kā veikalu pārdevēji un pārdevēju palīgi, citur neklasificēti strādnieki, pavāri, viesmīļi, vieglo automobiļu, taksometru un mazietilpīgo kravas automobiļu un mikroautobusu vadītāji, biroju, viesnīcu un citu telpu apkopēji, tirdzniecības pārstāvji, uzkopšanas un saimniecības daļas vadītāji birojos, viesnīcās un citās iestādēs, bārmeņi, apmeklētāju pieņemšanas un informēšanas darbinieki.

Decembrī reģistrētā bezdarba līmenis sāka pieaugt. 2020. gada decembrī bezdarbnieka statuss tika piešķirts 7,7 tūkstošiem cilvēku. Te gan jānorāda, ka reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums ziemas mēnešos tiek novērots ik gadu, jo beidzas daudzi sezonas darbi, skaidro NVA.

Reģistrētā bezdarba radītāji 2020.gada rudens mēnešos bija ievērojami labāki, nekā pavasarī, Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā: jaunreģistrēto bezdarbnieku skaits no augusta līdz novembrim bija apmēram tāds pats, kāds tas bija divos iepriekšējos gados, proti - rudenī izteikts bezdarbnieku skaita palielinājums nebija novērojams. Tajā pašā laikā bija vērojama darba devēju aktivitātes mazināšanās - reģistrēto vakanču skaits bija mazāks, nekā iepriekšējo gadu attiecīgajos mēnešos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!