Foto: DELFI
Maijā un jūnija pirmajās dienās būtiski palielinājies tādu bezdarbnieku skaits, kuru pēdējā profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi, atklāja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Šogad līdz 4.jūnijam NVA kopumā reģistrēti 816 bezdarbnieki, kuru darba attiecības izbeigušās šogad un kuru profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi.

Visvairāk bezdarbnieki reģistrēti maijā un jūnija sākumā - 838 bezdarbnieki, kas ir 78,2% no kopējā šādu bezdarbnieku skaita šogad. Jūnija pirmajās 11 dienās reģistrēti 429 šādi bezdarbnieki.

Savukārt līdz ceturtdienai NVA kopumā reģistrēts jau 1071 bezdarbnieks, kuru darba attiecības izbeigušās šogad un kuru profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi. Attiecīgi no 4.jūnija līdz šodienai bezdarbnieku rindas papildinājuši 255 cilvēki.

Visvairāk bezdarbnieku, kuru pēdējā profesija saistīta ar zivju apstrādi un pārstrādi, šogad reģistrēti NVA Talsu filiālē - 453 bezdarbnieki, Limbažu filiālē - 213, Rīgas reģiona filiālē - 158, Ventspils filiālē - 150 un Liepājas filiālē - 32 bezdarbnieki.

Kā norādīja NVA Talsu filiālē, aģentūra nav saņēmusi oficiālas ziņas, ka Talsu novada zivrūpniecības uzņēmumos cilvēki tiktu atlaisti saistībā ar Krievijas noteikto embargo Latvijas zivīm un zivju produktiem.

Aģentūras Ventspils filiālē noskaidroja, ka zivrūpniecībā strādājošie tiek atlaisti mēnesi ātrāk, nekā bijis sākotnēji paredzēts, proti, pirms darba līguma izbeigšanās. Ātrāka atlaišana saistāma ar Krievijas noteikto importa aizliegumu Latvijas zivīm un to produktiem, jo uzņēmumiem vairs nav nepieciešama tāda darbinieku kapacitāte.

NVA informē, ka līdz 5.jūnijam aģentūras Liepājas filiāle bija saņēmusi informāciju par zivju pārstrādes uzņēmuma plāniem samazināt darbinieku skaitu vai arī īstenot kolektīvo atlaišanu. Tobrīd gan uzņēmuma vadība vēl tikai lēma par turpmāko rīcību.

Arī aģentūras Tukuma filiāle bija saņēmusi informāciju no darba devēja, kas apsver iespēju atlaist darbiniekus. Šis darba devējs vēl gaida atbildes no citām valstīm par eksporta iespējām.

Savukārt Ventspils filiāle saņēmusi paziņojumu no zivju pārstrādes uzņēmuma par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar 133 darbiniekiem, taču, kā norāda NVA, šī darbinieku atbrīvošana nav saistīta ar kolektīvo atlaišanu, bet darba attiecības tiek pārtrauktas saistībā ar darba līguma uz noteiktu laiku izbeigšanos.

Jau vēstīts, ka 10.jūnijā Krievijas valūtas vērtības krišanās un piemēroto sankciju rezultātā Engures novada Smārdes zivju pārstrādes uzņēmums SIA "A3" paziņoja, ka apturējis darbību un atlaisti visi darbinieki. Kā informēja SIA "A3" valdes loceklis Ivars Amoliņš, pēdējā laikā kopumā atlaisti arī ap 70 darbinieku, kas bija iesaistīti zivju pārstrādē.

Savukārt 8.jūnijā Latvijas Televīzija vēstīja, ka apturēta ražošana Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumā "Kolumbija" un no vairāk nekā 300 uzņēmuma darbiniekiem atlaisti 225.

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" iepriekš paziņoja, ka no 4.jūnija aizliedz zivju un zivju produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas.

"Ierobežojumus nosakām no 4.jūnija," informēja dienesta vadītājs Sergejs Dankverts. "Līdz dienas beigām nosūtīsim vēstniecībām visus materiālus, tostarp pārskatu par šo valstu uzņēmumu inspekcijas rezultātiem." Pēc viņa teiktā, aizliegums attiecas uz to zivju pārstrādes uzņēmumu produkciju, kas iekļauti piegādātāju sarakstā ar abu valstu veterināro dienestu garantiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!