Foto: Scanpix
No 2019. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņi patērētājiem vairs netiks izsniegti bez maksas, izņemot ļoti vieglās plastmasas maisiņus, kas atrodami, piemēram, pārtikas veikalu augļu un dārzeņu nodaļās. Izmaiņas noteic grozījumi Iepakojuma likumā. Portāls "Delfi" skaidro, kuru jomu tirgotājus šīs izmaiņas skars visvairāk un kādās nozarēs arī būtu veicamas izmaiņas.

Iecerētās likumdošanas izmaiņas nosaka, tirgotāji aizstās vieglās plastmasas (izņemot ļoti vieglās plastmasas, kuru biezums nepārsniedz 15 mikronus) iepirkumu maisiņus, kas nav izgatavoti no bioloģiski noārdāmas plastmasas, ar iepakojumu no cita veida izejmateriāliem, taču lielākā daļa lielveikalu ķēžu jau ir piemērojušās likuma grozījumiem. Šajās tirdzniecības vietās šobrīd vieglie plastmasas maisiņi tiek izmantoti tikai tajos sektoros, kur pilda iepakojuma funkciju, piemēram, augļu un dārzeņu nodalījumā. Šāda veida maisiņos higiēnas apsvērumu dēļ tiek saiņoti gaļas produkti, sveramā zivju produkcija un citas preces.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs vērtē, ka savu darbību jaunajiem likuma grozījumiem lielākoties būs jāpiemēro nepārtikas preču tirgotājiem, piemēram, apģērbu un apavu tirgotājiem, kas pamatā pirkumus liek lielākos plastmasas maisiņos. Uzņēmumiem tās būs gana būtiskas pārmaiņas. "Nepārtikas tirgotājiem labākā alternatīva plastmasas materiāliem ir papīrs, tas ir gana piemērots vienreizējam pirkumam mūsu laika apstākļos, tam nevajadzētu izšķīst. Turklāt tagad ir pieejami dažādi kompozītie materiāli, piejaucot stiklšķiedru, maisiņus var padarīt izturīgākus," skaidro Danusēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!