Foto: PantherMedia/Scanpix
Uzņēmumi, kuros par amatpersonām tiek noformēti bezpajumtnieki, patlaban vairs nav aktualitāte, trešdien preses konferencē sacīja Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere.

"Pašlaik šāda iespēja, ka par dažiem desmitiem eiro tiek sarunāts, ka bezpajumtnieks ar saviem dokumentiem reģistrē uzņēmumu un tiek noformēts kā tā valdes loceklis, ir izslēgta. Visas personas, kuras iepriekš ir pieķertas šādā "izpalīdzēšanā", atrodas valsts veidotajos paaugstināta riska personu sarakstos un vairs nevar piereģistrēt uzņēmumu," stāstīja Paidere.

Viņa piebilda, ka, protams, visus iespējamos gadījumus likumos nevar paredzēt, tāpēc patlaban blēži nereti bezpajumtnieku vietā izmanto jauniešu pakalpojumus.

"Jaunie cilvēki vēl neapzinās, ka, piekrītot fiktīvi kļūt par uzņēmuma amatpersonu, viņi sabojā nākotni un viņiem, visticamāk, nekad vairs nebūs iespēju sākt savu biznesu, izveidot uzņēmumu," uzsvēra Paidere.

Galvenā valsts notāre norādīja, ka patlaban tas ir sabiedrības informēšanas jautājums, lai izskaidrotu, kāda juridiska atbildība ir uzņēmumu valdes locekļiem. "Informēšana jāveic aktīvi, lai jaunie cilvēki saprastu, ka dažu desmitu eiro dēļ nav jāriskē, uzņemoties atbildību par kādu, iespējams, fiktīvu vai nelikumīgās darbībās iesaistītu uzņēmumu," sacīja Paidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!