Bijušā Rīgas Kara hospitāļa teritorijas daļas atjaunošana izmaksās vairāk nekā 18,7 miljonus eiro
Foto: "SARMA & NORDE Arhitekti”

Noslēdzies VAS “Tiesu namu aģentūra” izsludinātais iepirkums administratīvās ēkas Rīgā, Invalīdu ielā 1, projektēšanai, autoruzraudzībai, demontāžai, būvniecībai un teritorijas labiekārtošanai, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Iepirkumā saņemts viena pretendenta piedāvājums – SIA "Woltec", kas arī pasludināts par uzvarētāju. Kopējā paredzamā līgumcena ir 18,7 miljoni eiro bez PVN.

Īpašumā, kas ir daļa no kādreizējās Rīgas Kara hospitāļa teritorijas, atrodas vairākas Tieslietu ministrijas īpašumā atrodošas ēkas, portālam "Delfi" pastāstīja VAS "Tiesu namu aģentūra" valdes locekle Santa Sausiņa. Ēku Rīgā, Invalīdu ielā 1 pārbūves un teritorijas labiekārtošanas mērķis ir pielāgot bijušo Rīgas Kara hospitāļa palātu un operāciju korpusu, kā arī teritorijā esošo slimnīcas palīgēku biroju funkcijai. Biroju ēkas plānotas Valsts tiesu ekspertīžu biroja, Ieslodzījuma vietu pārvaldes administrācijas un citām Tieslietu ministrijas iestāžu lietošanai, viņa skaidro.

Teritorijā esošā bijusī slimnīcas ēka (pēc adresācijas maiņas Invalīdu iela) un parks ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, skaidro Sausiņa.

"Delfi" šā gada jūlijā rakstīja, ka Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vajadzībām netiks celta jauna ēka, bet gan tā vajadzībām tiks pielāgots vēsturiskais Rīgas Kara hospitālis, kas atrodas Invalīdu ielā 1, Rīgā, toreiz vēstīja "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Radio.

Pēc Sausiņas stāstītā, projekta ietvaros paredzēts atjaunot bijušā Rīgas Kara hospitāļa teritorijas vēsturiskās vērtības – vēsturisko apstādījumu struktūru, kopt vērtīgos kokus, kā arī teritorijā esošās ēkas – 70. tajos gados modernisma stilistikā celto bijušā Kara hospitāļa ārstniecības korpusu Invalīdu ielā 1 un no sākotnējās – 18.gadsimta beigu hospitāļa apbūves saglabājušos nelielo koka ēku Invalīdu 1, korpuss 3. Vienlaikus paredzēts nojaukt parka vidus zonā teritorijā haotiski celto palīgēku – garāžu un labiekārtojuma elementus, kas neatbilst regulārajam plānojumam.

Kaut arī laika gaitā, sadalot hospitāļa ēku kompleksu dažādiem īpašniekiem, daļa ēku ir zudušas, bet daļa – pārbūvētas, bez bijušās Kara hospitāļa galvenās ēkas apskatāmajā teritorijā ir saglabājusies neliela koka ēka no sākotnējās slimnīcas apbūves.

Saskaņā ar VKPAI 2010.gadā veikto teritorijas apbūves novērtējumu, ēka novērtēta kā ēka ar kultūrvēsturisku nozīmi. Projekta ietvaros paredzēts veikt ēkas arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju un atbilstoši izpētes secinājumiem veikt tās restaurāciju, attīrot no vēlāko laiku uzslāņojumiem fasādes, veikt logu un ārdurvju nomaiņu atbilstoši oriģinālajiem risinājumiem. Vienlaikus paredzēts uzlabot ēkas energoefektivitāti.

Plānots, ka pēc restaurācijas Invalīdu ielā 1, 3.korpusā atradīsies biroji.

Projekta teritorijas akcents un redzamākā būve ir ēka Invalīdu ielā 1, kas būvēta kā kara hospitāļa palātu korpuss ar piebūvi – operāciju bloku. Modernisma stilistikas ēka celta 20. gadsimta 70.-80. tajos gados pēc projektēšanas institūtā "Vojenprojekt" izstrādāta projekta. Projekta ietvaros paredzēts to pārbūvēt un pielāgot biroju vajadzībām, saglabājot bijušā palātu korpusa modernisma estētikā ieturētās fasādes, ēkas būvapjomu un plānojuma struktūru. Ēkas piebūve – agrākais operāciju bloks, ilgstoši nav ticis lietots un atbilstoši veiktajai tehniskā stāvokļa novērtēšanai tā konstrukcijas nav drošas turpmākai ekspluatācijai, tādēļ to ir paredzēts demontēt. Plānots demontētās korpusa daļas vietā uzbūvēt apjoma ziņā līdzvērtīgu piebūvi, kurā tiktu izveidotas modernas laboratoriju telpas un uz kurieni pārceltos šobrīd ēkā pielāgotās telpās esošās iestādes.

Ar mērķi uzlabot ēkas energoefektivitātes rādītājus, paredzēta jaunu inženiertīklu izveide, ārdurvju un logu nomaiņa, saskaņojot to ar ēkas stilistiku, kā arī ēkas norobežojošo konstrukciju siltumizolācijas atjaunošana un uzlabošana.

Vienlaikus plānots visos ēku un teritorijas risinājumos pielietot universālā dizaina principus, nodrošinot ērtu lietojamību visiem darbiniekiem un apmeklētājiem, tai skaitā personām ar kustību traucējumiem. Šajā nolūkā paredzēts demontēt esošos un no jauna izbūvēt atbilstošus liftus, izveidot pieejamas sanitārās un sadzīves telpas, gan ēkās gan teritorijā nodrošināt rampas un pandusus.

Teritorijā plānots izveidot lietus ūdens infiltrācijas sistēmas, tādējādi atslogojot pilsētas lietus ūdens kolektorus.

Galerijā iespējams aplūkot ēkas esošo stāvokli un "SARMA & NORDE Arhitekti” vizualizācijas, kā tā izskatīsies pēc atjaunošanas.

Seko Delfi arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Ieslodzījuma vietu pārvalde PVN Tieslietu ministrija
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form