Foto: LETA
Par telefonu noklausīšanos no darba atstādinātais lidostas "Rīga" drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš vienojies ar lidostu par darba attiecību pārtraukšanu. Lazdiņš saņēmis kompensāciju par neizmaksāto algu, un sācis darbu "Latvijas Gāzē", šovakar ziņo LTV raidījums "de facto".

Pēc atstādināšanās no darba 2013.gada decembrī par nesankcionētu un pretlikumīgu lidostas galda telefonu klausīšanos, Lazdiņš un divi viņam padotie Ints Rubezis un Andris Savko sāka tiesāties ar lidostu par atjaunošanu darbā. Šogad aprīlī ar tiesas lēmumu viņi atgriezās, bet strādāt viņi tā arī nesāka, viņiem noteica dīkstāvi.

Septembrī Lazdiņš vienojās par darba attiecību izbeigšanu. Nosacījumi pasludināti par konfidenciāliem, bet "de facto" zināms, ka lidosta Lazdiņam samaksājusi nesaņemto algu un segusi advokātu izdevumus. Lazdiņam dienas izpeļņa pirms nodokļiem bijusi 210 eiro. Ja lidosta viņam samaksājusi par visu prombūtni, tad algā vien tie būtu 80 tūkstoši eiro.

Lidosta arī atsaukusi prasības pret Lazdiņu tiesās. Vienošanās panākta arī ar Savko, bet Rubezis iesniedzis atlūgumu, ar viņu tiesāšanās vēl turpinās.

"Tās darbības [telefonu noklausīšanās], kā minimums, ko viņi ir veikuši, ir apšaubāmas. Kriminālprocess vēl turpināsies, bet esmu pārliecināts, ka šie cilvēki te neatgriezīsies," par vienošanos saka lidostas valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

Bez naudas, kas pārskaitīta Lazdiņam, prāvas summas aizgājušas arī pie lidostas advokātiem, kuru darbam bijusi maza jēga. Summas netiek atklātas, bet tās varētu būt tuvu 200 tūkstošiem eiro par tiesas prāvām pusotra gada garumā, norāda raidījums.

Par telefonu sarunu nelikumīgu noklausīšanos Drošības policija šovasar lūdza saukt pie kriminālatbildības 11 personas - bez trim bijušajiem drošības departamenta darbiniekiem izmeklētāji par atbildīgiem uzskata arī bijušos valdes locekļus. Prokuratūra vēl aizvien nav izdomājusi, ko ar lietu iesākt.

Tikmēr Lazdiņš klāsta, ka kriminālprocess esot viņa nomelnošanas pasākums. Par noklausīšanos viņš zinājis, bet par sistēmu viņš nebijis atbildīgs. No iesaistīto paustā tiesā izriet, ka dzirdētā informācija nonākusi līdz Lazdiņam, kurš ar to rīkojies pēc saviem ieskatiem.

"Kas zināja un kā zināja, es atturēšos komentēt, kamēr norit kriminālprocesa izmeklēšana," Lazdiņš nesaka, vai dalījies ar informāciju par specdienestiem. Uz jautājumu, vai izspiegojis lidostas pasažierus un darbiniekus, Lazdiņš atbild "pilnīgas muļķības". Darbinieku kontroli viņš pamato ar drošības pasākumiem.

Raidījums arī ziņo, ka Lazdiņš nesen sācis strādāt "Latvijas gāzē", kuru vada ekspremjers Aigars Kalvītis. Lazdiņš pirms darba lidostā bijis Kalvīša padomnieks. Tagad Lazdiņš ir juriskonsults gāzes kompānijas ekspluatācijas departamentā. "Lai iedzīvotājiem neaugtu tarifi, palīdzu ķert gāzes zagļus," saka Lazdiņš. Viņš nekomentē, vai pats Kalvītis viņu uzaicinājis darbā.

Nozares pazinējiem par šo ir arī ko teikt "soctīklos".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!