Foto: LETA
SIA "Contract Pharma" iegādājusies 75% kapitāldaļu SIA "Pharma VC", kas, savukārt, veikusi darījumu par 10% kapitāldaļu iegādi SIA "Rigvir" un ar to saistītajos uzņēmumos. Darījumi veikti ar mērķi stiprināt "Rigvir" uzņēmumu grupu un sekmēt turpmāku zāļu "Rigvir" attīstību, informēja SIA "Contract Pharma" pārstāve Aija Pukāne, bet darījuma summa esot konfidenciāla. Kā "Delfi Bizness" uzzināja SIA "Rigvir", šī medikamenta "izplatīšana pašlaik nav kompānijas prioritāte".

SIA "Contract Pharma" īpašnieks Guntis Belēvičs akcentē: "Vēža zāles "Rigvir" ir ar milzīgu potenciālu, ko pierāda gan līdzšinējie rezultāti onkoloģijas pacientu ārstēšanā, gan līdz šim veiktie pētījumi. Latvijas zinātnieces Ainas Mucenieces veikums viroterapijas jomā un līdz šim paveiktais saistībā ar "Rigvir" ir nozīmīgs solis Latvijas farmācijas vēsturē un to ir nepieciešams turpināt, secīgi soli pa solim īstenojot nepieciešamos zāļu atzīšanas attīstības posmus. Esam gatavi ieguldīt savas profesionālās zināšanas un prasmes, lai "Rigvir" zāles virzītu attīstītos farmācijas tirgos."

Kopš 2018. gada "Rigvir grupa" ir pārstrukturējusies uz biotehnoloģiju formātu, vairāk fokusējoties uz produkta attīstību un arvien jaunu investoru piesaisti secīgiem klīniskajiem pētījumiem un produkta licenču realizāciju.

Jau ziņots, ka 2019. gada laikā tika konstatēti kvalitātes defekti vairākām "Rigvir" sērijām, tādēļ tika apturēta šo zāļu izplatīšana. ""Rigvir" izplatīšana Latvijā notiek ierobežotā daudzumā līdzšinējiem melanomas pacientiem," portālam "Delfi" pašreizējo produkta izplatīšanu izvairīgi raksturoja Rita Granta, "Rigvir" vadības asistente. ""Rigvir" ir mainīts darbības formāts uz biotehnoloģisko attīstību ar fokusu uz produkta stiprināšanu. Tiek veikti dažādi pētījumi, lai celtu tā pievienoto vērtību. Tuvākajā laikā nav komercializācijas plānu jaunos tirgos, un šobrīd "Rigvir" izplatīšana nav kompānijas prioritāte." SIA "Contract Pharma" uzņēmumā iesaistīšoties ar savu pieredzi un komandu, bet "Rigvir" projekta stratēģiska vadība palikšot "Rigvir" valdes kompetencē.

Pēdējā gada laikā "Rigvir grupa" ir īstenojusi vairākus projektus. Pabeigts ERAF līdzfinansētais toksicitātes pētījums, kas kopumā izmaksājis 500 tūkstošus eiro. Tāpat, ieguldot investīcijas 2,3 milj. eiro apmērā, pabeigta un atbilstoši GMP (labas ražošanas prakses) standartiem sertificēta jaunā aktīvās vielas ražotne. Būtisks attīstības solis ir pirmā Ķīnas tirgum izsniegtā licence.

"Rigvir" ir vīrusu izcelsmes bioloģiskas zāles, kas paredzētas melanomas ārstēšanai. Tās izstrādājusi Latvijas zinātniece Aina Muceniece. Viroterapija ir vēža ārstēšanas metode, izmantojot īpašu vīrusu, kurš pēc ievadīšanas cilvēka organismā, atrod un iznīcina ļaundabīgā audzēja šūnas. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras 2019.gada 18.martā saņemto "Rigvir" meitasuzņēmums SIA "Latima" vēstuli uzņēmums pēc savas iniciatīvas pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt zāļu "Rigvir" izplatīšanu Latvijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju.

Jau ziņots, ka 2019.gadā līdz neatbilstību novēršanai Zāļu valsts aģentūra (ZVA) apturēja zāļu "Rigvir šķīdums injekcijām" reģistrāciju. ZVA skaidroja, ka 2019.gada laikā tika konstatēti kvalitātes defekti vairākām "Rigvir" sērijām, tādēļ tika apturēta šo zāļu izplatīšana. Uzņēmums, kas zāles "Rigvir" reģistrējis, nav noteicis konkrētu, viennozīmīgu neatbilstības cēloni konstatētajam kvalitātes defektam, skaidroja Zāļu valsts aģentūra.

2019.gada pavasarī pretvēža medikamenta "Rigvir" neatkarīgā pārbaudē secināts, ka vīruss, kam būtu jācīnās ar vēža šūnām, šķidrumā ir daudz mazākā apjomā nekā apsolījis ražotājs. ZVA pasūtītā pārbaude veikta neatkarīgā laboratorijā Lielbritānijā.

ZVA zāļu ekspertīzes laboratorijas vadītāja vietnieks Guntars Kaspars pārbaudē atklāto salīdzinājis ar situāciju, kad, pērkot citronu sulu, tiek pārdots ūdens ar citrona grašu. Medikamenta "Rigvir" iedarbība apšaubīta arī iepriekš, tostarp profesionālu ārstu, arī onkologu, organizācijas aicinājušas anulēt tā reģistrāciju valsts zāļu reģistrā, rakstīja LETA.

"Rigvir" 2019.gadā strādāja ar 382 817 eiro apgrozījumu un cieta 282 624 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.

Daļas SIA "Rigvir" ir Ainas Mucenieces mazdēlam, "Rigvir" valdes loceklim Jurģim Auziņam (65,58%), uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Artūram Bošam (2,51%), zinātniekam Ivaram Kalviņam (2,76%), Andrejam Nollendorfam (2,76%), Ainas Mucenieces mazmeitai Katrīnai Pumpuriņai (21.24%) un SIA "Pharma VC" (5,12%), liecina "Lursoft" pieejamie dati. .

"Contract Pharma" vienīgais īpašnieks ir Belēvičs. Uzņēmums 2019.gadā strādājis ar 843 801 eiro apgrozījumu un guvis 675 116 eiro peļņu. SIA "Contract Pharma" dibināta 2005. gadā un specializējusies zāļu lieltirgotavas, noliktavas un zāļu loģistikas pakalpojumu nodrošināšanā. Uzņēmuma komanda ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi farmācijas tirgū sniedz arī kvalitātes nodrošināšanas pakalpojumus, piemēram, līgumpartnera licences saņemšanu, iekšējo auditu veikšanu un kvalitātes sistēmas izstrādi.

Guntis Belēvičs ir biofiziķis, farmaceits, uzņēmējs un politiķis, bijušais Latvijas veselības ministrs un Saeimas deputāts (Latvijas Zaļo partiju un Zaļo un Zemnieku savienība). Belēvičam ir pētījumi molekulārajā farmakoloģijā un membranoloģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!