Foto: Publicitātes attēli

Par tiesas nicināšanu bijušajam "Latvijas Krājbankas" īpašniekam Vladimiram Antonovam komerctiesa Londonā piespriedusi 12 mēnešu cietumsodu, ko viņš nav izcietis, jo atrodas Krievijā, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Maksātnespējīgās "Latvijas Krājbankas" administrators vērsās ar prasību pret Antonovu Anglijas tiesā, norādot uz astoņiem gadījumiem vairāku gadu laikā, kad bankas īpašnieks un arī padomes loceklis Antonovs nodarījis bankai zaudējumus. No 27. maijā pieņemtā sprieduma izriet, ka prasība apmierināta.

Tiesa uzskatīja, ka ''Antonovs lika bankai izsniegt ar viņu cieši saistītam aizņēmējam naudu, kas netika atmaksāta". Saskaņā ar tiesas aprēķiniem Antonova rīcības rezultātā banka zaudējusi 60,5 miljonus eiro un 30,8 miljonus ASV dolāru, vēsta raidījums. Summu tiesa likusi kompensēt.

Antonovs atteicies tiesai atklāt informāciju par saviem aktīviem un pretēji tiesas prasībai pameta valsti. Par sodu viņam piesprieda 12 mēnešus cietumā. Šo sodu gan Antonovs nav izcietis un bēguļo, atsaucoties uz sprieduma vēsta raidījums.

Divi no šaubīgajiem darījumiem sākti laikā, kad "Latvijas Krājbankas" prezidents bija tagadējais Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA). Viņš raidījumam apgalvojis, ka Antonovs nekad nepiedalījās kredītu izsniegšanā. Bondars neesot zinājis, ka daļa bankas naudas aizplūst ar Antonovu saistītiem uzņēmumiem: "Nē, šādu aizdomu nebija. Ja tādas būtu bijušas, tad nekad šādi kredīti netiktu izsniegti, jo tas pārkāptu normatīvus. Kapitāla pietiekamības normatīvus."

"Latvijas Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" pārstāve, zvērināta advokāte Una Petrauska raidījumam skaidrojusi, ka zaudējumu piedziņa pret Antonovu saistībā ar Londonas tiesas spriedumu vēl nav sākta. Vispirms tiks dots laiks Antonovam spriedumu izpildīt, taču jāņem vērā, ka banka nav vienīgais Antonova kreditors.

Antonova advokāts Viesturs Zauls raidījumam nav atklājis, vai Antonova rīcībā ir tik lieli finanšu līdzekļi. Viņš minējis, ka Antonova mērķis nekad nav bijis izputināt paša banku. Liela daļa no bankas naudas esot aizgājusi nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" kreditēšanai.

"de facto" atgādina, ka Latvijā civillieta pret bijušajiem "Latvijas Krājbankas" darbiniekiem vēl nav sākta skatīt pēc būtības. Tiesā ir viena krimināllieta, bet tā sauktā pamata lieta, kurā pie kriminālatbildības saukti pieci cilvēki, aizvien atrodas prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!