Foto: DELFI

Lai arī kā viena no iecerēm budžeta tēriņu samazināšanai minēta Valsts ieņēmumu dienesta iepriekš izmantoto ēku pārdošana, valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) norāda, ka VID izmantotajām telpām ir atrasti nomnieki, noskaidroja portāls "Delfi".

Jāatgādina, ka VID pirms pārvākšanās uz jauno kompleksu Talejas ielā bija izvietots 14 dažādās vietās Rīgā.

Sešas no ēkām, kuru telpas iepriekš izmantoja VID, ir valsts, VNĪ, pārvaldīšanā - Citadeles ielā 1, K. Valdemāra ielā 1a, Mazajā Nometņu ielā 39, Eksporta ielā 6, Lomonosova ielā 9 un Smilšu ielā 1 un Smilšu ielā 1/4.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Blodons portālam "Delfi" norāda, ka telpas Smilšu ielā 1 pašlaik nomā Finanšu ministrija, Valsts kase, Fiskālās disciplīnas padome, kā arī Centrālā finanšu aģentūra.

"Dažas telpas ir komercīrē, bet augšstāvā telpas ir pieejamas īrei," viņš klāsta.

Telpas Mazajā Nometņu ielā 39 noskatījusi Tiesu administrācija. "Ir noslēgts priekšlīgums ar Tiesu administrāciju par telpu pielāgošanu Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas vajadzībām," klāsta Blodons, skaidrojot, ka telpas pielāgot plānots līdz 2016. gada 29. aprīlim.

"Pašlaik arhitekti strādā pie renovācijas projekta," norāda VNĪ.

Saistībā ar telpām Citadeles ielā 1 VNĪ saņēmusi vēstuli no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kurā birojs informē, ka vēlas nomāt ēku kompleksu - biroju telpas, saimniecības ēku un caurlaides ēku Citadeles ielā, ja VNĪ iesaistīsies to pielāgošanas veikšanai.

Valdība šā gada jūnijā atbalstīja KNAB izvietošanu īpašumā Citadeles ielā, paredzot telpu pielāgošanu KNAB vajadzībām līdz 2016. gada 30. septembrim par VNĪ līdzekļiem, norāda Blodons.

Īpašums Kr. Valdemāra ielā 1a savukārt ir rezervēts Iekšlietu ministrijai - Iekšējā drošības biroja vajadzībām. Telpas plānots sagatavot līdz šā gada beigām, kopējās investīcijas paredzētas 445 tūkstošu eiro apmērā.

Telpas Lomonosova ielā 9 ir rezervētas Valsts probācijas dienesta vajadzībām, un arī tajās tiks veikti uzlabojumi.

Telpas Eksporta ielā 6 turpina iznomāt gan VID, gan citi nomnieki - saskaņā ar Blodona teikto, VID nomā telpas pagrabstāvā 790,7 kvadrātmetru platībā arhīva vajadzībām.

Citas telpas iznomā Iepirkumu uzraudzības birojs, tāpat Valsts valodas centrs ir izteicis vēlmi nomāt telpas 689,5 kvadrātmetru platībā. "VNĪ ir aprēķinājusi telpu pielāgošanas darbu izmaksas un slēgs priekšlīgumu ar Valsts valodas centru," min Blodons.

Vēl telpas 310,9 kvadrātmetru platībā tika piedāvātas iznomāšanai, rīkojot nomas tiesību rakstisku izsoli - pērnā gada oktobrī nomas tiesības ieguva SIA "Forest Fox".

Blodons arī uzsver - VNĪ prioritāte ir valsts institūciju nodrošināšana ar telpām. "Gadījumā, ja neviena valsts iestāde neizrāda interesi par telpām, tās var tikt virzītas atsavināšanas procesam," viņš min.

Jau vēstīts, ka 2014. gada aprīlī ekspluatācijā tika nodots VID administratīvais komplekss Talejas ielā. Ēkas būvniecība izmaksāja 54,1 miljonu eiro, taču noma mēnesī izmaksā ap 532 tūkstošiem eiro, kas gadā veido 6,4 miljonus eiro.

Nākamā gada budžeta veidošanas laikā kā viena no iecerēm budžeta līdzekļu taupīšanai izskanēja daļas no VID bijušajām ēkām pārdošana, taču ideja tālāk pagaidām nav virzīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!