Agrāk slavenā pārtikas koncerna "Ave Lat Grupa" - tagad "New Technology and Business Development Corporation" (NTBDC) - akcionāru pilnsapulcē decembrī nolemts sākt uzņēmuma likvidācijas procesu.
Šādas informācijas apstiprinājumu laikraksts "Diena" ir saņēmis Uzņēmumu reģistrā.

Laikraksts atgādina, ka sešu gadu laikā, kamēr veidojās un pastāvēja Latvijā līdz šim lielākais pārtikas koncerns, tā sastāvā pabija šādi valstī labi zināmi pārtikas uzņēmumi "Laima" (apvienota ar a/s "Uzvara"), "Latvijas balzams" (apvienots ar a/s "Rīgas vīni"), "Rīgas alus", "Hanzas maiznīca" (savulaik ietilpa vairāki maizes cepšanas uzņēmumi, kā arī "Rēzeknes dzirnavnieks"), "Rīgas piena kombināts", "Balticovo", "Salacgrīva 95", "Kaija".

SIA "Ave Lat", kas bija pārtikas koncerna aizsākums, tika izveidots 1994.gada 30.decembrī. Par akciju sabiedrību "Ave Lat Grupa" (ALG) pārtapa 1997.gada 1.jūlijā. ALG par pārtikas uzņēmumu lielāko akcionāru kļuva galvenokārt to privatizācijas procesā. Savulaik veica arī vairāku uzņēmumu apvienošanu, tā veidojot arvien konkurētspējīgākus uzņēmumus.

Pēc "Dienas" ziņotā, jau no paša uzņēmuma dibināšanas sākuma ALG vārds tika ļoti cieši saistīts ar kādreizējā Lauksaimniecības ministrijas darbinieka, kādreizējā premjera un tagad Tautas partijas vadītāja Andra Šķēles vārdu. Lai arī neoficiāli tika runāts, ka viņš ir viens no ALG īpašniekiem, oficiāli par tādu Šķēle kļuva tikai pērn, pavasarī savā īpašumā iegādājoties visas ALG akcijas.

Pagājušā gada rudenī, lai novērstu interešu konfliktu, toreiz vēl būdams premjers, Šķēle nodeva ALG pārvaldīšanu trasta sabiedrībai, pretī saņemdams vekseli gandrīz 29 miljonu ASV dolāru (ap 17,4 miljoni latu) vērtībā. Līdz ar to par koncerna galveno akcionāru kļuva ārzonā reģistrēta firma "Bolster Management Ltd". Šā gada sākumā ALG tika pārdēvēta un kļuva par NTBDC.

Kaut arī NTBDC vadība runāja par jaunu biznesa virzienu attīstību, NTBDC uzņēmumi šā gada laikā tika pakāpeniski izpārdoti, NTBDC ir veicis vairākas reorganizācijas, un pēdējā bija novembra beigās, kad no NTBDC tika nodalīti pēdējie īpašumi. Līdz ar to paša NTBDC pastāvēšana kļuva nelietderīga.

Patlaban nepārdoti ir atlikuši vairs divi pārtikas pārstrādes uzņēmumi - "Latvijas balzams", kura pašreizējais lielākais akcionārs ir no NTBDC atdalīta firma "NTBDC LB", un "Salacgrīva '95", par kuras akciju turētājiem kļuva divi jauni izveidoti uzņēmumi - "NTBDC SL" un "NTBDC SLG". Neoficiālā informācija liecina, ka, iespējams, jau drīzumā varētu mainīties "Latvijas balzama" lielākie akcionāri. Iespējams, ka par jauno uzņēmuma akcionāru varētu kļūt Krievijas uzņēmums "Sojuzplodimport".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!