Foto: Publcitātes foto

SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi" izsludinājusi iepirkumu par bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtu izveidi poligonā "Brakšķi", liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Projekta mērķis ir attīstīt bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) pārstrādi, veicināt atkritumu vairākkārtēju izmantošanu Zemgales atkritumu apsaimniekošanas reģionā, skaidro SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi". Projekta realizācija veicinās saistošo normatīvo aktu prasību atkritumu apsaimniekošanas jomā izpildi – samazinās apglabāto atkritumu apjomu, palielinās atkritumu pārstrādes īpatsvaru, kā arī nodrošinās atkritumos esošo resursu atgriešanu tautsaimniecības apritē.

Šobrīd atšķirotie un dalīti savāktie BNA poligonā "Brakšķi" tiek apstrādāti, bioenerģijas šūnās ražojot un savācot biogāzi, tomēr, tā kā BNA pārstrādes laiks, izmantojot šo tehnoloģiju, pārsniedz 3 gadus, šis tiek izmantots tikai kā pagaidu risinājums.

Visi nešķirotie sadzīves atkritumi, kas nonāk poligonā "Brakšķi", tiek sašķiroti šķirošanas līnijā. No kopējā apjoma tiek atdalīti bioloģiski noārdāmie atkritumi (atkritumi, kas viegli sadalās dabā – pārtikas un virtuves atkritumi, dārzu un parku atkritumi) un tiek ievietoti biošūnā, kur to pārstrāde notiek apmēram 10-11 gadus. Jaunā iekārta samazinās šo periodu līdz trim mēnešiem, skaidro SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi" pārstāvji.

Trīs mēnešu laikā notiks pārstrāde, izmantojot speciālu tehnoloģiju: baktērijas "cītīgi ēdīs" atkritumus (anaerobā fermentācija). Gala produkts digestāts tiks apstrādāts: notiks sijāšana, lai atdalītu mehāniskos piemaisījumus. Piemaisījumi dosies tālākai pārstrādei (piem., plēvītes, stikla gabaliņi), savukārt jau tīrs digestāts tiks izmantots lauksaimniecībā, ainavu veidošanā, labiekārtošanas darbos u.c.

Iekārtas jauda – ne mazāk kā 19 000 tonnas gadā. Apglabājamais atkritumu apjoms pēc pēcapstrādes prognozējams 1 000 tonnu apmērā.

Procesā radusies biogāze tiks izmantota kā kurināmais koģenerācijas stacijai, siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai. Visa siltumenerģija tiks piegādāta atpakaļ BNA pārstrādes iekārtā un tiks izmantota tehnoloģisko procesu nodrošināšanai.

Šo tehnoloģiju aktīvi izmanto citas Eiropas valstis, kā arī "Getliņi Eko". Tas ir mūsdienīgs un augsti tehnoloģisks veids, kā samazināt apglabāto atkritumu apjomu un panākt pēc iespējas lielāka daudzuma atkritumu atkārtotu izmantošanu tautsaimniecībā. Riski saistībā ar negatīvu ietekme uz vidi ir vērtējami kā minimāli, jo tehnoloģija ir aprobēta, nav paredzami būtiski riski saistībā ar piesārņojošu vielu emisijām augsnē vai virszemes ūdeņos, uzsver SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi" pārstāvji.

Projekta plānotās izmaksas ir 8 328 000 eiro, t.sk. ERAF atbalsts 5 780 000 eiro. Projekta īstenošanas termiņš ne ilgāk kā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!