Foto: Shutterstock
Daļā sabiedrības valdošajam satraukumam par koka granulu deficītu nav pamata, norāda Latvijas Biomasas asociācijas "LATbio" valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs.

Viņš skaidroja, ka šaubas par kurināmā pieejamību Latvijas tirgū nākamajai sezonai raisījusi karadarbība Ukrainā, kā arī sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju.

"Koksnes granulu patērētāju vidū šobrīd vērojams neierasti straujš pieprasījuma kāpums, kā arī vēlme iepirkt krājumus nākamajai sezonai neierasti laicīgi, tomēr satraukumam par granulu deficītu nav pamata," uzsvēra Palejs, piebilstot, ka vietējam patēriņam granulas pietiek, bet straujo cenu kāpumu ir izraisījusi ažiotāža pircēju vidū.

Asociācijas priekšsēdētājs arī norādīja, ka ražotājiem ir zināms Latvijā patērējamais granulu apjoms, un tie savā plānošanā ar to rēķinās.

Latvijas granulu ražošanas apjoms daudzkārt pārsniedz vietējo patēriņu, tādēļ lielākā daļa parasti tiek realizēta eksporta tirgū.

Pēc "LATbio" aplēsēm, katru gadu Latvijā tiek saražoti teju divi miljoni tonnu koksnes granulu, bet vietējais tirgus patēriņš ir aptuveni 200 000 tonnu. Vienlaikus ražotājiem vietējais tirgus vienmēr bijis prioritārs.

Latvijas biomasas asociācija "LATbio" dibināta 2008.gadā. Organizācijas mērķi ir veicināt biokurināmo, tai skaitā koksnes izmantošanu enerģētikas nozarē, veicināt biokurināmā ražošanu, kā arī veicināt Latvijas neatkarību enerģētikas nozarē, izmantojot vietējos pieejamos resursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!