Foto: LETA

Rīgas biroju kompleksa "Verde" attīstītājs "Capitalica Asset Management" izbeidz līgumu ar būvniecības uzņēmumu SIA "Merks" un meklēs citu būvuzņēmēju, informēja attīstītāja pārstāvji.

Projekta attīstītājs uzskata, ka "Merks" ir pārkāpis noslēgtajā līgumā paredzētās saistības, tāpēc 48 miljonus eiro vērtais līgums par biroju kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā tiek izbeigts un pasūtītājs - "Capitalica Asset Management" pārvaldītā fonda uzņēmums Latvijā - paziņoja būvuzņēmējam par līguma izbeigšanu pēc pasūtītāja iniciatīvas.

Pasūtītājs izskata iespēju vērsties šķīrējtiesā par līgumā paredzēto soda naudu un zaudējumu atlīdzināšanu, kas var pārsniegt trīs miljonus eiro. Atjaunojot būvuzņēmēja atlases konkursu, būvdarbu sākums ir atlikts par diviem mēnešiem - līdz oktobrim, taču projektu vēl aizvien plānots pabeigt paredzētajā laikā - 2023. gadā, bet pirmo posmu - 2022. gada otrajā ceturksnī.

"Sarunu laikā bija panākta vienošanās par visiem līguma noteikumiem, līgums bija saskaņots un parakstīts. Diemžēl "Merks" sāka tikai dažu, nebūtisku saistību izpildi, bet paralēli mēģināja panākt tikko parakstītā līguma noteikumu maiņu. Tas novilcināja būvdarbu izpildi un radīja nopietnu risku, ka arī nākotnē pēc būvuzņēmēja iniciatīvas varētu tikt mainīti darījuma noteikumi. Šādas darbības vērtējam kā būtisku parakstītā līguma pārkāpumu. Lai maksimāli pārvaldītu projekta riskus un aizstāvētu investoru intereses, pieņēmām lēmumu izbeigt ģenerāluzņēmēja līgumu un atrast jaunu būvuzņēmēju, kas spēj pildīt saistības," komentēja uzņēmuma "Capitalica Asset Management" vadītājs Andrjus Barštis.

Jaunā būvuzņēmēja atlases konkurss sākts piektdien, 28. augustā. Pabeigt konkursu un noslēgt jaunu ģenerāluzņēmēja līgumu plānots septembrī, attiecīgi, būvdarbu sākums tiek pārcelts uz oktobri. "Taču būvniecības un biroju ierīkošanas beigu termiņš nemainās - pirmais posms būs pabeigts 2022. gada otrajā ceturksnī," apgalvoja Barštis.

Šā gada 17. jūnijā ar "Merks" noslēgtā ģenerāluzņēmēja līguma vērtība ir 48 miljoni eiro. Zaļās koncepcijas biroju kompleksa "Verde" būvniecībai 22 miljonu eiro kredītu piešķīra Eiropas Investīciju banka (EIB), kas apstiprināja finansējumu no cīņai ar klimata pārmaiņām paredzēto investīciju paketes, jo darījumu centrs plānots kā gandrīz enerģiju netērējoša ēka ("nearly zero-energy buildings").

Kopā projektā paredzēts investēt vairāk nekā 65 miljonus eiro. "Verde" būvniecību finansē arī komercbankas un nekustamā īpašuma fonds "Capitalica Baltic Real Estate Fund I", kurā ir ieguldījuši Latvijas un Lietuvas pensiju fondi, citi institucionālie un privātie investori.

"Sākot īstenot projektu, īpaši nopietni uztveram atbildību un saistības pret Eiropas Investīciju banku, institucionālajiem un privātajiem investoriem, tāpēc nevaram turpināt kompleksa būvniecību sadarbībā ar "Merks", jo šis uzņēmums rada projekta nenoteiktības risku," uzsvēra Barštis.

Viņš skaidroja, ka "Merks" izvairīšanās pildīt līgumā paredzētās saistības ir prasījusi daudz laika. Bija nepieciešams pārcelt kompleksa būvniecības sākšanu un paātrināt darbu izpildi, tāpēc "Capitalica Asset Management" plāno pieprasīt Latvijas būvniecības uzņēmumam "Merks" samaksāt līgumā paredzēto līgumsodu un atlīdzināt citus ciestos zaudējumus.

"Merks" valdes loceklis Andris Bišmeistars informēja, ka līgums, ko 2020. gada 16. jūnijā parakstīja "Merks" un SIA "Hanza 14" par biznesa kompleksa "Verde" būvniecību Rīgā, nestājās spēkā, jo neiestājās līguma spēkā stāšanās nosacījums. Sarunas par jauna līguma parakstīšanu par "Verde" būvniecību ir beigušās, nepanākot vienošanos.

""Merks" nepiekrīt "Capitalica Asset Management" viedoklim un situācijas skaidrojumam, jo tas ir maldinošs. "Merks" uzskata "Capitalica Asset Management" minētos faktus un apgalvojumus par nepamatotiem un iespējamai prasībai pret "Merks" nav jebkāda juridiska pamata," piebilda Bišmeistars.

"Verde" darījumu centra platība ar apakšzemes autostāvvietu sasniegs 45 000 kvadrātmetru, un tas būs viens no lielākajiem darījumu centriem Latvijas galvaspilsētā. A klases divu darījumu centru komplekss "Verde" atradīsies Rīgas centrā uz 1,3 hektāru platības zemes gabala perspektīvajā Skanstes rajonā.

"Verde" piederēs SBA grupas uzņēmuma "Capitalica Asset Management" pārvaldītajam nekustamo īpašumu fondam "Capitalica Baltic Real Estate Fund I". Pēc auditētiem datiem, "Capitalica Baltic Real Estate Fund I" 2019. gada bija 4,4 miljonu eiro peļņa.

2016. gadā dibinātais "Capitalica Baltic Real Estate Fund I" pārvalda arī Viļņa esošo darījumu centru "135", Kauņā - darījumu centru "Kauno dokas" un Klaipēdā esošo tirdzniecības centru "Luize". Tās akciju kontrolpakete (70%) pieder vienai no lielākajām lietuviešu kapitāla uzņēmumu grupām SBA, 30% akciju - Baršta uzņēmumam "Fox Holdings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!