Foto: LETA

"Nasdaq Riga" valde 2019. gada 3. jūlijā nolēma nekavējoties atcelt AS "Grindeks" piemēroto uzraudzības statusu, informē birža.

Ir beiguši pastāvēt apstākļi, pamatojoties uz kuriem 2019. gada 15. aprīlī "Grindeks" tika piemērots uzraudzības statuss, jo šā gada 3. jūlijā "Nasdaq Riga" ir saņēmusi "Grindeks" akcionāra, obligātās akciju atpirkšanas izteicēja SIA "Liplat Holding", paziņojumu par akciju atpirkšanas rezultātiem.

Akciju atpirkšanas obligātā piedāvājumā kopumā tika piedāvāts atpirkt 1 933 269 "Grindeks" akciju. Pēc akciju atpirkšanas obligātā piedāvājuma izpildes "Liplat Holding" rīcībā būs 8 896 147 jeb 92,81% "Grindeks" akciju. Līdz šim "Liplat Holding" piederēja 72,64% akciju.

Jāatgādina, ka "Nasdaq Riga" valde šā gada 15. aprīlī nolēma piemērot uzraudzības statusu "Grindeks". Vienlaikus valde pieņēma lēmumu atcelt visus uzdevumus, kas bija ievadīti "Grindeks" uzdevumu grāmatā pirms 2019. gada 15. aprīļa tirdzniecības sesijas sākuma.

Birža uzraudzības statusu piemēroja saskaņā ar Biržas noteikumu "Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos" 20.1.2. punkta 71. apakšpunktam, kas nosaka, ka birža uzraudzības statusu piemēro, ja tiek izteikts emitenta akciju atpirkšanas piedāvājums vai ir publiski paziņots par nodomu izteikt šādu piedāvājumu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šā gada 12. aprīlī informēja, ka FKTK ir vienojusies ar "Grindeks" akcionāriem Kirovu Lipmanu un Filipu Lipmanu par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu līdz 2019. gada augusta beigām. Ar administratīvo līgumu arī noteikts, ka vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā nevar būt zemāka par cenu, kas aprēķināta, pamatojoties uz akcionāru sapulcē apstiprinātā "Grindeks" 2017. gada konsolidētā pārskata datiem, dalot mērķa sabiedrības tīros aktīvus ar emitēto akciju skaitu. Uzraudzības statusa piemērošana bija nepieciešama, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību.

Jau vēstīts, ka FKTK piemērojusi "Grindeks" akcionāriem Kirovam Lipmanam un Filipam Lipmanam 131 250 eiro soda naudu par Finanšu instrumentu tirgus likuma (FITL) pārkāpumu. Komisija administratīvajā lietā konstatēja, ka Lipmani nav izpildījuši FITL pienākumu izteikt pārējiem "Grindeks" akcionāriem obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. FKTK arīdzan noslēgusi administratīvo līgumu ar Lipmaniem, liekot viņiem izteikt obligāto akcijas atpirkšanas piedāvājumu līdz šā gada augusta izskaņai. Vairāku mēnešu termiņu komisija noteica, jo atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai ir jārod finanšu līdzekļi. Ar administratīvo līgumu arī noteikts, ka vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā nevar būt zemāka par cenu, kas aprēķināta, pamatojoties uz akcionāru sapulcē apstiprinātā "Grindeks" 2017. gada konsolidētā pārskata datiem, dalot mērķa sabiedrības tīros aktīvus ar emitēto akciju skaitu.

"Grindeks" „Nasdaq Riga" iesniegtie 2018. gada revidētie konsolidētie finanšu pārskati liecina, ka koncerna apgrozījums 2018. gadā bija 145,5 miljoni eiro, kas ir par 13,1 miljoniem eiro vai par 10% vairāk nekā 2017. gadā. Savukārt koncerna zaudējumi pērn bija 9,7 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!