Foto: LETA

Uzņēmums "Bite Latvija" Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ir iesniedzis sūdzību par "Rīgas digitālās aģentūras" izsludināto konkursu par mobilo telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanu Rīgas valstpilsētas pašvaldībai, norādot, ka nolikumā nepamatoti izvirzītas prasības par mobilo bāzes staciju skaitu un vērtēšanu, finanšu piedāvājuma struktūru un vērtēšanas punktu piešķiršanas metodiku, par vērtēšanā iekļautiem balss telefonijas kvalitātes mērījumiem, vērtējot 2021. gadu, kā arī par Satiksmes ministrijas vadlīniju neievērošanu, informē uzņēmuma pārstāvji.

"Publisko iepirkumu likumam nav atļauts ierobežot konkurenci ne ar atlases nosacījumiem, tehniskajām prasībām, kā arī ne ar saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas kritērijiem. Jau vairākus gadus mobilo sakaru iepirkumu jomā novērojama tendence, ka valsts un pašvaldību iestāžu iepirkumos ar saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas kritērijiem ierobežo konkurenci, kas faktiski neļauj uz līguma slēgšanas tiesībām pretendēt SIA "Bite Latvija" arī tad, ja tiek piedāvāta kritiski zema cena. Ir redzams, ka vienam no mobilajiem operatoriem tiek sniegta priekšrocība," norāda kompānijas pārstāvji.

Uzņēmumā norāda, ka valsts institūciju atbildība būtu ņemt vērā Satiksmes ministrijas izstrādātās Publisko iepirkumu vadlīnijas mobilo un fiksēto sakaru iepirkumiem, lai valsts un pašvaldības iestādes varētu sagatavot precīzu iepirkuma dokumentāciju, kas izslēgtu konkurences ierobežojumus un būtu iespējams skaidri definēt, kādi sakari ir uzskatāmi par kvalitatīviem, drošiem un kādi - nē. Tomēr absurda ir situācija, ka valsts un pašvaldības iestādes turpina izvēlēties neievērot par nozari atbildīgās ministrijas vadlīnijas un nolikumos iekļauj konkurenci ierobežojošus nosacījumus.

"Esošā situācija mobilo un fiksēto sakaru iepirkumos ir visai dramatiska, uzskatāmi parādot, ka valsts un pašvaldību institūcijas atļaujas ignorēt Satiksmes ministriju, vienlaikus neapzinoties, ko nozīme brīvas konkurences pamatlikumi. Nenoliedzami iepirkuma nolikuma apstrīdēšana IUB ir ikviena komersanta tiesības jebkurā nozarē, tomēr mūsu industrijā tas kļuvis par vienīgo līdzekli tapt sadzirdētam, cenšoties pārraut gadiem ilgušo tradīciju izvēlēties sev tīkamāko pretendentu. Šobrīd "Bite Latvija" IUB birojā iesniedzis 3 sūdzības par iepirkumu nolikumiem, kuros visos ir vērojama viena un tā pati tendence. Ir nepārprotami skaidrs, ka šī negodprātīga pieeja ir jālauž," uzsver "Bite Latvija" vadītājs Kaspars Buls.

Jau ziņots, ka vakar arī uzņēmums "Tele2" norādīja, ka Rīgas pašvaldības izsludinātais mobilo sakaru pakalpojumu iepirkums ir formāls, jo tā noteikumi ir izteikti labvēlīgi vienam tirgus spēlētājam. Šī iemesla dēļ "Tele2" atteicies piedalīties šādā iepirkumā, kura mērķis nav izvēlēties saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, bet gan nodrošināt uzvaru esošajam pakalpojuma sniedzējam.

Rīgas domē portālam "Delfi" pauda, ka Rīgas pašvaldībā ir plānots izvērtēt, vai iepirkuma kritēriji ir pamatoti un atbilst godīgas konkurences nosacījumiem un normatīvo aktu prasībām. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā izteiktās bažas. Pēc izvērtējuma, pamatojoties tā rezultātos, tikšot lemts par tālāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!