Foto: DELFI

Mobilo telekomunikāciju operatora "Bite" jaunais īpašnieks - ASV investīciju kompānija "Providence Equity Partners" ("Providence") - investējis līdzekļus arī citā Latvijas telekomunikāciju uzņēmumā - interneta un kabeļtelevīzijas operatorā "Baltcom".

Pēc vairāku piedāvājumu izskatīšanas "Baltcom" ir izvēlējies privātā kapitāla investīciju fonda "Providence" piedāvāto mezanīna finansējumu, lai palielinātu investīcijas uzņēmuma tālākajā attīstībā, informēja "Baltcom" pārstāvji.

Līdzšinējie "Baltcom" investori - kompānijas "Ardian" un "Resource Partners" - paliek "Baltcom" vairākuma akcionāri, informē uzņēmums.

Juridiski "Baltcom" pilnībā pieder Luksemburgā reģistrētajai kompānijā "Rpax One S.A.". Jūnija sākumā "Rpax One S.A." akcionāri palielināja pamatkapitālu par 50 000 eiro līdz 174 940 eiro un jaunemitētās akcijas, kas veido 28,5% kapitāla, nolemts pārdotas Latvijas uzņēmumam "Bite Latvija" par 3,5 miljoniem eiro, liecina akcionāru ārkārtas sapulces protokols.

Kopējā darījuma summa šobrīd netiek izpausta.

"Bites" pārstāve Anete Jansone sacīja, ka "ir noslēgts darījums, kurā "Bites" investori "Providence" kopā ar "Biti" investē "Baltcom" naudas līdzekļus.

"Tas ir biznesa orientēts solis, palīdzot "Baltcom" sasniegt savus mērķus, kā arī tas sniedz mums savu izdevīgumu," piebilda Jansone.

"Baltcom" valdes priekšsēdētājs Nikolā Buasēns norāda, ka lēmums izvēlēties tieši "Providence" piedāvāto mezanīna finansējumu pieņemts, jo šim privātajam investīciju fondam ir pārliecinoši plaša pieredze mediju, komunikācijas, izglītības un telekomunikāciju nozares uzņēmumos visā pasaulē.

"Esmu pārliecināts, ka šīs sadarbības ieguvums būs ne tikai papildus finansējums ar izdevīgiem nosacījumiem, bet arī "Providence" nozares zināšanas, kas var palīdzēt uzņēmuma izaugsmē," norāda Buasēns.

Finansējums ļaušot "Baltcom" palielināt investīcijas telekomunikāciju tīkla un tehnoloģiju attīstībā, lai straujāk uzlabotu pakalpojumu kvalitāti un paātrinātu uzņēmuma izaugsmi, tostarp veicot iegādes darījumus.

Jau ziņots, ka "Providence" pērn nopirka Latvijā un Lietuvā strādājošo mobilo sakaru operatoru "Bite". Savukārt šogad "Providence" no Zviedrijas investīciju kompānijas "East Capital Explorer" pirks Igaunijas lielākā kabeļtelevīzijas operatora un platjoslas interneta pakalpojumu sniedzēja "Starman" akciju kontrolpaketi. Igaunijas kompānijai jau pieder arī Lietuvas otrs lielākais interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējs "Cgates".

Latvijas lielākā interneta un televīzijas pakalpojumu operatora "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis jau iepriekš atzina, ka līdz ar "Starman" pārdošanu "Bites" jaunajam īpašniekam tiek radīti priekšnosacījumi spēcīga Baltijas līmeņa telekomunikāciju spēlētāja izveidei. "Aktīvu iegāde Latvijā un visu šo biznesu konsolidācija varēt būt loģisks nākamais solis," atzina Gulbis.

Viņš skaidroja, ka "Lattelecom" valdes sagatavotais "Lattelecom" un mobilo telekomunikāciju operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) apvienošanas priekšlikums tika izstrādāts, ņemot vērā fiksēto un mobilo operatoru apvienošanās tendences Eiropā, un "redzams, ka šī tendence tiešā veidā skar arī Baltijas valstis".

"Latvijas telekomunikāciju uzņēmumiem kā tirgus līderiem būtu loģiski sekot šai tendencei, lai saglabātu konkurētspēju, jo spēcīgu, pāri robežām strādājošu integrētu telekomunikāciju operatoru veidošanās ir neizbēgams process," šogad martā teica Gulbis, kurš uzskata, ka telekomunikāciju jomā veiksmīgi spēs darboties vien tās kompānijas, kas apvienos spēkus, integrējot gan mobilos pakalpojumus, gan platjoslas internetu, gan ražojot kvalitatīvu saturu.

Savukārt Ministru kabinets vēlāk nolēma vēl neapvienot "Lattelecom" un LMT, bet piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu un veikt makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

Jau ziņots, ka SIA "Baltcom" 2014. gadā apgrozīja 15,7 miljonus eiro, bet strādāja ar 194 552 eiro lieliem zaudējumiem. Dati par 2015. gadu vēl nav pieejami.

SIA "Bite Latvija" pērn apgrozīja 68,2 miljonus eiro, bet uzņēmuma bruto peļņa bija 14,6 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!