Foto: LETA

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma otrdien un trešdien Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē, kurā apspriedīs vairākus ar zivsaimniecību saistītus jautājumus, portāls "Delfi' uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM).

Padomes sēdē tiks apspriests jautājums par ES kuģu zvejas iespējām ES ūdeņos un tāljūrā ārpus ES ūdeņiem.

ZM 2013. gadā vēlas panākt Latvijas zvejniekiem iespējas arī ārpus Baltijas jūras un Rīgas jūras līča Atlantijas ziemeļdaļas ūdeņos zvejot makreles, sarkanasarus, mencas, īsspuru kalmārus, ziemeļu garneles un Grenlandes paltusus.

22.oktobrī ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā apstiprinātas nozvejas kvotas Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī 2013. gadam, kas ir saskaņā ar Latvijas prasībām šajā jautājumā.

Uz nākamo gadu, salīdzinot ar 2012. gadā pieejamajiem apjomiem, paredzēts kvotu pieaugums brētliņu zvejā par 11% un reņģu zvejā Baltijas jūrā par 15%, kā arī saglabājas nemainīgas reņģu zvejas iespējas Rīgas jūras līcī.

Samazinājums paredzēts lašu zvejā par 11% un mencu zvejā attiecīgi Austrumu daļā par 9%, Rietumu daļā par 5,9 procentiem.

Tomēr samazinājumi būtiski neietekmēs Latvijas zvejniekus, jo tie nav aktīvi lašu zvejā, savukārt mencu samazinājumu varētu kompensēt no 2012. gada pārceltās Latvijas neizmantotās šīs sugas kvotas daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!