Foto: Kadrs no video
Latvijas uzņēmuma AS "RIX Technologies" izstrādātā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja aplikācija "OpenEthnoLV" ir iekļuvusi pasaules labāko mobilo lietotņu konkursa "World Summit Award mobile" (WSA Mobile) finālā kategorijā "m-Tūrisms un kultūra" (m-Tourism&Culture), paziņoja uzņēmuma mārketinga vadītāja Vineta Sprugaine.

Mobilā lietotne izstrādāta pēc Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja atbalsta fonda pasūtījuma un ar Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansējumu. Aplikācijas dizainu radījis mākslinieks Pēteris Sičevs.

Muzeja atbalsta fonda vadītāja Kristīne Kūla pauž gandarījums, ka lietotne ir tik atzinīgi novērtēta.

""OpenEthnoLV" ļauj interesentiem virtuāli iepazīt Latvijas teritoriāli lielāko brīvdabas muzeju un ir lielisks veids kā sniegt informatīvu atbalstu gan pirms muzeja apmeklējuma, gan tā laikā, gan arī pēc muzeja apmeklējuma," uzsver Kūla.

Vienlaikus lietotne ir uzticamas informācijas avots par Latvijas tradicionālo apbūvi, seno amatu prasmēm un tradīcijām arī interesentiem, kam nav iespēju apmeklēt muzeju klātienē.

Viedtālruņu lietotāji aplikācijā var apskatīt vairāk nekā 120 muzeja objektu, izlasīt informāciju par objekta izcelsmi, būvniecību, tā unikalitāti un lomu Latvijas etnogrāfiskajā mantojumā, kā arī uzzināt tā atrašanās vietu muzeja teritorijā. Tāpat aplikācijā ir pieejams muzeja plāns, kas ļauj viedtālruni izmantot, lai orientētos 87 hektāru plašajā muzeja teritorijā tā apmeklējuma laikā. Lietotnē ir informācija arī par muzeja darba laiku, biļešu cenām un pasākumiem, kas tajā notiek.

"RIX Technologies" valdes locekle Eva Butāne atzīst, ka, tāpat kā visās citās nozarēs, arī radošajās industrijās un tūrismā mobilās lietotnes kļuvušas ne vien par modes prasību, bet nepieciešamību, kas ļauj vienmēr būt pirksta pieskārienu attālumā no saviem esošajiem un potenciālajiem klientiem, apmeklētājiem, interesentiem.

"Pēdējo trīs gadu laikā (..) viedtālruņi kļūst par primāro veidu komunikācijai un informācijas meklēšanai, savukārt mobilās lietotnes - par līdzekli klientu lojalitātes uzturēšanai, nepārtrauktai un nepastarpinātai saziņai," atzīst Butāne.

Pēc viņas domām, radošo industriju prasības mobilo lietotņu jomā ir specifiskas - tām jākalpo ne vien par informācijas un saziņas kanālu, bet arī par kanālu estētiska baudījuma sniegšanai, muzeja apmeklējuma piedzīvojuma radīšanai, emocionālās sasaistes izveidei. "Tas nereti ir sarežģītākais izstrādātāju uzdevums, tāpēc ir liels prieks par "OpenEthnoLV" panākumiem," uzsver uzņēmuma vadītāja.

Mobilā lietotne bez maksas pieejama lejupielādei viedtālruņos ar "Android" un "iOS" operētājsistēmām.

"RIX Technologies" dibināts 2001.gadā. Uzņēmums izstrādā, ievieš un uztur valsts nozīmes informācijas sistēmas, e-pārvaldes risinājumus, dokumentu vadības sistēmas un risinājumus kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai. "Rix Technologies" izstrādājis vienoto Latvijas valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu "www.latvija.lv", ieslodzījuma vietās esošo personu reģistru, elektronisko iepirkumu sistēmu, vienotu valsts arhīvu informācijas sistēmu un citus projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!