Foto: Pixabay

No 2021. gada 21. oktobra līdz 14. novembrim (pulksten 23.59) Latvijas valdība noteikusi ārkārtējus drošības pasākumus, kas iedzīvotājiem paredz stingru mājsēdi un pārvietošanās un savstarpējo kontaktu būtiskus ierobežojumus. Tirdzniecības vietās būs atvērti tikai pirmās nepieciešamības preču veikali, informē Ārlietu ministrija.

Šajā laikā ir aizliegti visi publiskie un privātie pasākumi. Ārkārtējie pasākumi ieviesti, lai ierobežotu Covid-19 izplatības ātrumu, saglabātu slimnīcu un ātrās neatliekamās palīdzības pieejamību un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvību.

No 21. oktobra ieviestā mājsēde skar visas sabiedrības dzīves nozares, tostarp saimniecisko pakalpojumu un tirdzniecības vietas strādās no plkst. 6.00 līdz 19.00.

Tirdzniecības vietās būs atvērti tikai pirmās nepieciešamības preču veikali:

- pārtikas veikali (70% no sortimenta ir pārtikas preces),

- aptiekas (arī veterinārās),

- optikas veikali,

- dzīvnieku barības veikali,

- preses tirdzniecības vietas,

- grāmatnīcas,

- higiēnas preču veikali (70% no sortimenta ir higiēnas preces),

- telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas,

- ziedu tirdzniecības vietas,

- biļešu kases autoostās un dzelzceļa stacijās.

Degvielas uzpildes stacijas un diennakts aptiekas strādās visu diennakti, ēdināšanas vietās ēdienu var saņemt tikai līdzņemšanai; starptautiskajā lidostā "Rīga" ēdināšanas pakalpojumi lidostas termināļos ar ierobežojošiem pasākumiem ir atļauti.

Netiek sniegti skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumi, izņemot pirmās nepieciešamības pakalpojumus.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis preses konferences laikā aicināja iedzīvotājus izmantot distances tirdzniecību. Viņš paskaidroja, ka var strādāt arī autoservisi, ķimiskās tīrītavas un automazgātavas. Tāpat tūrisma operatori var organizēt tūrisma braucienus uz ārvalstīm, kā arī Latvijā ir pieejami izmitināšanas pakalpojumi. Būs pieejami tādi pakalpojumi kā finanšu, pasta, remontu un avāriju novēršanas pakalpojumi, darba inventāra un aprīkojumu noma, kā arī dokumentu izgatavošana.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 21. oktobrī, finanšu ministra Jāņa Reira vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam tika panākta konceptuāla vienošanās par priekšlikumiem apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdijas instrumentu atjaunošanai uzņēmējiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Atbalstam būs iespējams kvalificēties darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, tai skaitā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kā arī patentmaksātājiem. Atbalstu algu subsīdijām varēs saņemt tikai par tādiem darbiniekiem un tie pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kuriem ir vismaz sākta vakcinācija pret Covid-19 (saņemta vismaz viena vakcīna).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!