Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) straujo izplatīšanos, valdība otrdien, 12.augustā, noteikusi gan ārkārtas zonas paplašināšanu, gan arī kārtību, kādā izmaksā kompensācijas par mēra dēļ likvidētajām reģistrētajām cūkām. Par ārkārtas zonas paplašināšanu gan trešdien, 13.augustā, savu "jā" vārdu jādod Saeimai.

Līdz ar valdības rīkojumu, ārkārtas stāvokli plānots noteikt nu jau 21 novadā - Vārkavā, Līvānos, Viļānos, Cēsīs, Amatā, Vecpiebalgā, Jaunpiebalgā, Gulbenē, Cesvainē, Ērgļos, Madonā, Lubānā, Koknesē, Pļaviņās, Krustpilī, Varakļānos, Salā, Viesītē, Jēkabpilī, Aknīstē un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā un Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā.

Tāpat ārkārtas zona noteikta Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā, kā arī četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Valdība arī zemniekiem paaugstināja kompensācijas apmērus par iznīcinātajiem dzīvniekiem - par pieaugušu vaislas dzīvnieku tiks maksāti 170 eiro, par nobarojamu cūku un vaislas jauncūku – 120 eiro, bet par piena sivēnu – 35 eiro

Kompensāciju paaugstinājumam Zemkopības ministrija no valdības otrdien saņēma papildus 150 000 eiro finansējumu.

Zemniekiem tiek atgādināts, ka gaļu var izplatīt tikai katras zonas iekšienē, kas nozīmē, ka, piemēram, aizsardzības zonā zemnieki var pārdot gaļu savā starpā, bet to nedrīkst pārdot ārpus zonas. Savukārt, ja gaļu pārstrādā konservos, to var realizēt arī ārpus aizsardzības zonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!